Льовочкін, Могілевич і позов «Карпатигазу» до України на $3 мільярди
09.11.2015   //  

Скандал з призначенням заступником міністра юстиції Сергія Петухова підкинув дров у старий спір: «Хто є who в угрупуванні Фірташ-Бойко-Льовочкін-Могілевич».

Нагадаємо, нещодавно виявилось, що Петухов перед призначенням до Мін’юсту працював у фірмі «Карпатигаз», що подає позов проти України на $3 мільярди за підвищення державою ренти на видобуток газу.

3-pet-bio

Це призначення ми відмітили тегом «люстрація», висловивши свою підозру щодо конфлікту інтересів старого і нового роботодавця в душі високопосадовця. Але Петухов через FB поспішив завірити, що такого конфлікту немає, бо він не матиме відношення до спору між «Карпатигазом» і Україною в силу розподілу функціоналу між заступниками міністра. Мовляв, це не його парафія.

При цьому Петухов акцентував увагу на тому, що він «не вдається в подробиці статті». Під подробицями, скоріше за все, малась на увазі наша характеристика замміністра як «фірташівського юриста». Ми так писали, бо перед «Карпатигазом» Петухов п’ять років працював на «Остхем Україна». Цю контору звикли вважати належною Дмитру Фірташу не тільки ми, а й у холдингу «Ostchem». Також ми напевне знали про зв’язок між угрупуванням Фірташа і самим «Карпатигазом». Засновником «Карпатигазу» є шведська фірма «Місен ентерпрайзес аб», яка на 30% належить кіпрській компанії «Norchamo Limited», яку у свою чергу заснували «Heico Ventures» і «Suzel Enterprises». Перша з вказаних компаній у 2010-2011 була співвласником кіпрської фірми «Ostchem», яку у Фірташа визнавали за свою.

Однак один з уважних читачів «Наших грошей» не пожалів часу і сил на дослідження реєстрів, аби зробити більш рельєфним наше спрощене сприйняття угрупування як фірташівського. Слідкуйте за логікою і доказами.

Сергій Льовочкін володіє фірмою «Oskaro investments limited» (Кіпр), лідер «Оппоблоку» визнав це у своїй декларації про доходи:

4-oskaro-lyopa

Директором кіпрської фірми є Μαρια Σiουφτα (по нашому Марія Шуфтас).

5-oskaro-shufta

Ця ж Шуфтас є директором у компанії «Suzel enterprises limited»…

6-suzel-shufta

…яка володіє фірмою «Norchamo limited»:

7-heico-suzel-norchamo

У свою чергу «Norchamo limited» володіє 29,64% в шведській компанії «Misen Energy AB»…

8-norchamo-misen

…яка і володіє нашим «Карпатигазом»

8 карпатигаз

І тут з’являється Сергій Петухов як представник вказаного «Norchamo limited» у шведській фірмі:

9-petukhov-norchamo-misen

Акцентуємо вашу увагу на тому, що по дорозі від «Oskaro» до українського «Карпатигазу», який хоче збити з України $3 мільярди, жодного разу не згадано ім’я віденського в’язня. Лише Льовочкін з самого початку.

А ось ще один ланцюжок, який тягнеться від Льовочкіна до облгазу, який ми теж звикли називати «фірташівським».

Повернімось до вищезгаданої Μαρια Σiουφτα – директорки льовочкінського «Oskaro». Вона також є ще й директором у компанії «Utelo holdings limited», секретарем якої є Γεωργια Γεωργιου (Георгія Георгіу).

13-utelo-georgiu-shufta

Власником «Utelo» є сестра Сергія Льовочкіна Юлія. Вона як і брат є нардепом від «Оппозиційного блоку», і виглядає так, що від імені брата представляє його інтереси у банку «Кліринговий дім», де другим власником є Іван Фурсін – колишній офіційний співвласник сумнозвісного «Росукренерго».

14-utelo-klirdom-lyopa

Кіпріотки Георгіу і Шуфтас засвітились разом у ще одній фірмі. Вони контролюють фірму «Noreboco ventures limited», яка виступає засновником українського ТОВ «Сі Ві Теко».

15-noreboco-georgiu-shufta-si-vi-teco-opryshko

Директор «Сі Ві Теко» Володимир Опришко відомий як голова наглядової ради ПАТ «Миколаївський комбінат хлібопродуктів», яку раніше очолювала сама Юлія Льовочкіна. Цинічний нюанс – Опришко торік балотувався до парламенту від «Блоку Петра Порошенка».

16-opryish

Трохи відмотаємо назад до Георгії Георгіу. Вона також є директором компанії «Lasfano investments limited», секретарем якої є фірма «Dema secretarial limited»…

17-lasf

…яка також є секретарем «Oskaro» Льовочкіна. Тобто зрозуміло, що фірма «Lasfano» – не чужа Льовочкіну. І відомо, що кіпрське «Lasfano» є засновником нашого ТОВ «Ласфано Україна»…

18-lasf-ukr

…яке є акціонером ПрАТ «Агропромкомплект».

19-agroprom

І ось наприкінці цього шляху знову з”являється Сергій Петухов, але не як замміністра юстиції, а як представник ПрАТ «Агропромкомплект» в наглядраді ПАТ «Вінницягаз».

20-vingas-petukh-agroprom

Після цього кожен сам може робити висновки про те, чиїм «беком» відгонить від «Карпатигазу» – Фірташа, Льовочкіна, і чи є там присмак сімейства Кацуб.

Справа в тім, що «Norchamo» входить до складу засновників ТОВ «Науково-виробнича фірма «Техпроект» разом з Володимиром Дельдіновим.

21 дельдінов теїпроект

Сергій Кацуба, будучи замголови «Нафтогазу України» і організатором тендерів по закупівлі «вишок Бойка», визнавав Дельдінова своїм другом. А фірма «Техпроект» зареєстрована в Дергачах Харківської області. Не зайве нагадати, що Дергачівську райдержадміністрацію очолював батько Сергія Володимир Кацуба, нинішній нардеп від «Оппоблоку», чию фракцію у парламенті очолює Юрій Бойко, який свого часу і привів Сергія Кацубу у «Нафтогаз».

22 дельдинов кацуба

Інший слід веде від «Карпатигазу» у мутне бандитське середовище інтернаціональної мафії.

Ще одним великим акціонером «Misen Energy AB» з долею 29,64% є кіпрська фірма «Nellston Holdings Ltd»

8-неллстон-misen

Шведське видання «Expressen» більше року тому провело власне дослідження зв’язків цієї фірми і з’ясувало, що «Nellston» за посередництвом компаній Ionics і Barlow Investing, пов’язана з розшукуваним лідером мафії Семеном Могилевичем: Фірташ визнавав, що мав брати дозвіл на зайняття газовим бізнесом у цього авторитета, а дружина Могилевича Галина Телеш є засновницею Barlow Investing.

Також відмітимо, що шведський журналіст при підготовці статті спілкувався з Сергієм Петуховим, але так і не зміг дізнатись чиї інтереси представляв у «Карпатигазі» колишній юрист «Остхема» і майбутній замміністра юстиції України.

23 нельстон могилевич

Блог від: Юрій Ніколов