Державі загрожує 770 мільйонів збитків на урановому концентраті від «прокладки» партнера Жванії-Мартиненка
09.11.2015   //  

У 2014-2015 рр. закупівлі ядерного концентрату ДП «СхідГЗК» і ДП «Енергоатом» можуть завдати збитків державі на 770 млн грн. Про це йдеться у розслідуванні Севгіль Мусаєвої і Андрія Самофалова на «Українській правді».

Видання з’ясувало, що в лютому 2015 року «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» підписав контракт на поставку уранового концентрату зі «Степногірським гірничо-хімічним комбінатом» (Казахстан) і австрійською компанією «Steuermann Investitions».

Умовами договору у 2015 році на «СхідГЗК» мають поставити 600 тонн уранового концентрату казахського виробництва. Орієнтовна вартість угоди – $60 млн. Казахський комбінат виступає продавцем, австрійська фірма – покупцем, а «СхідГЗК» – вантажоотримувачем.

Відомо, що на «СхідГЗК» поставлено вже 400 т концентрату.

У кінці вересня австрійська компанія «Steuermann Investitions» заплатила казахському виробнику за цей обсяг продукції $38 млн., тобто по $95/кг. Але документи, що є в розпорядженні «Української правди», свідчать, що «СхідГЗК» отримав концентрат дорожче – по $129/кг. Саме така ціна була задекларована на українській митниці. Тобто по дорозі до України концентрат дорожчає на 35%.

За контрактами 2014-2015 рр. «СхідГЗК» має закупити через австрійського посередника 1000 т уранового концентрату – відтак сума збитків державі за ці два роки може скласти $34 млн або 770 млн грн.

«СхідГЗК» – єдине в Україні підприємство, що займається переробкою урановою руди і продає її «Енергоатому».

Влітку цього року Служба безпеки провела обшуки в «Енергоатомі» і повідомила про порушення при закупівлях уранового концентрату на $10 млн. Зі свого боку «СхідГЗК» стверджує, що виробляє концентрат сам і не купує його в іноземних постачальників. Така ж позиція і «Енергоатому».

Посередницька компанія «Steuermann Investitions» зареєстрована у Відні у 1999 році і належить фірмі з Ліхтенштейну – «Nemessis Anstalt».

Директор «Steuermann Investitions» Вольфганг Айбергер має 0,55% акцій «Діамантбанку», 24% акцій якого володіє екс-нардеп Давид Жванія.

Станом на 2015 рік «Steuermann Investitions» входить до наглядової ради Запорізького абразивного комбінату, що входить у сферу інтересів Давида Жванії і нардепа Миколи Мартиненка, голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу.

Також «Steuermann Investitions» є засновником російського ЗАТ «Салено» разом з Коте Сомківлавою. У свою чергу, Соткімлава значиться директором фірми «Атоменергоресурс», що була заснована ірландською компанією «Брінкфорд Лімітед» з орбіти Жванії і Мартиненка.

До кінця 2012 року ДП «Штоерман – Україна ГМБХ» (дочірня компанія австрійської фірми) була власником 66% нафтогазової компанії «Пласт». Раніше в інтервю «Українській правді» нардеп Олександр Онищенко заявив, що купив «Пласт» у Мартиненка.

Нагадаємо, колишній директор СхідГЗК Сергій Дробот у 2014 році очолив державний концерн «Ядерне паливо» і зберігає вплив на тендери СхідГЗК.

Заступник Дробота по СхідГЗК Руслан Журило у 2014 році очолив держпідприємство «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Пов’язані з ним компанії продовжують вигравати тендери СхідГЗК та «Енергоатому».