Суд залишив кооперативникам самовільно зайняті 9 гектарів берега моря під Одесою
08.11.2015   //  

Суд залишив у власності ТОВ «Белл» берегоупріплюючі споруди та ділянку площею 9,35 га на березі Чорного моря поблизу Одеси. Про це свідчить ухвала Одеського апеляційного господарського суду від 27 жовтня.

У грудні 2004 року Комінтернівська райдержадміністрація надала ТОВ «Белл» в оренду на 30 років земельну ділянку площею 53 га «з метою проведення протизсувних та берегоукріплювальних робіт на території Фонтанської сільської ради».

У 2006 і 2009 рр Фонтанська сільрада прийняла в експлуатацію 450 м протизсувних та берегоукріплювальних робіт у Фонтанці і 1,5 км в с. Ліски. Власником обох об’єктів стало ТОВ «Белл». Вони зареєстровані у дачно-будівельному кооперативі «Золоті ключі», вул. Горіхова, 4, № 29 і 29/1.

У 2013 році районна прокуратура звернулася до суду з вимогою визнати недійсними рішення сільради щодо визнання права власності фірми на берегоупріплюючі споруди, а також повернути самовільно зайняті ділянки площею 9,35 га в землі запасу державної власності.

Прокуратура посилається на перевірку Держкомзему, проведену у 2010 році, у ході якої було виявлено, що ТОВ «Белл» поруч з орендованими 53 га самовільно зайнято також ділянку площею 9,35 га, на якій будує причал. Це підтверджується вироком суду від 2010 року, за яким директор ТОВ «Белл» був визнаний винним у самовільному зайнятті ділянок, де він наказав підрядній організації ТОВ «Південгідроспецбуд» виконати берегоукріплювальні роботи. За це директор був оштрафований на 1360 грн.

Суд відмовився задовольнити позов прокуратури через пропуск позовної давності, а також неправильно обраний спосіб захисту прав держави.

При цьому суд взяв до уваги доводи фірми, яка стверджує, що вийшла за межі орендованої ділянки для проведення ефективного берегоукріплення.

Варто зауважити, що призначалася судова експертиза, яка, однак, не змогла встановити, чи знаходяться ці об’єкти за межами орендованої ділянки. При цьому експерт звертав увагу суду на те, що договором оренди передбачалося надання ділянки для проведення протизсувних та берегоукріплюючих робіт, які були реалізовані зі зміною берегової лінії та зі збільшенням площі суші.

Прокуратура подала апеляційну скаргу, яку суд повернув без розгляду, оскільки прокурори не надіслали копії своєї заяви одному з відповідачів – Фонтанській сільраді.

Засновниками ТОВ «Белл» є компанія «Джі-Бі-Ес Інк» (Кайманові острови) і Олександр Петрусенко. Директором фірми з 2002 року є Володимир Петров.

За даними Forbes, дачно-будівельний кооператив «Золоті ключі» – це проект Ігоря Анапольського – партнера Віталія Віницького, якому належить сокова компанія «Вітмарк-Україна» («Наш сік», «Просто фрукти», «Соковита», «Прямо сік», «Чудо Чадо», Jaffa).

Ігор Анапольський, Віталій Віницький, компанія «Джі-Бі-Ес Інк» і Віктор Станіславський є засновниками СП «Вива Лтд».

Нагадаємо, поруч із ДБК «Золоті ключі» 8,5 га лісу забудовує ТОВ «Тартус».