Рівненська АЕС за останні два роки переплатила підрядникам 6 мільйонів (додано)
08.11.2015   //  

(уточнено посаду Василя Пасєки і дату постанови, додано повідомлення “Енергоатому” та наш коментар)

Державна фінансова інспекція виявила на Рівненській АЕС збитків на 6 млн грн. Про це свідчить постанова Окружного адміністративного суду Києва від 30 вересня.

ДФІ провела ревізію діяльності Рівненської АЕСза період з 01.09.2013 по 31.01.2015, за результатами якої винесено вимогу про усунення порушень на 6 млн грн.

Так, було встановлено, що Рівненська АЕС прийняла і оплатила завищену вартість виконаних фірмою «Ютем-Інжиніринг» робіт на суму 4,69 млн грн.

Також АЕС переплатило, але вже значно менше за роботи ТОВ «ДОЦ УБ РАЕС», ПАТ «Агробудмеханізація» і ТОВ КНМП «Електропівденмонтаж».

Крім того, Рівненська АЕС не добилася стягнення 700 тис грн заборгованостей і штрафів.

ТОВ «ЮТЕМ-Інжиніринг» є дочірнім підприємством ПАТ «Південтеплоенергомонтаж», основними власниками котрого є Андрій Стальний, Олександр Снігур та Валерій Коваль. Раніше міноритарним акціонером також був В’ячеслав Супруненко, колишній зять екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Протягом 2009-2015 рр. фірма отримала держзамовлень на суму 120,67 млн грн.

ТОВ «ДОЦ УБ РАЕС» у 2005 році заснували Григорій Охрімчук і приватне ЗАТ «Управлiння будiвництва Рiвненської АЕС». Акціонерне товариство засновувала низка фізосіб, серед яких Василь Пасєка – колишній головний інженер управління капітального будівництва «Рівненської АЕС», на цій посаді він фігурує в протоколах тендерів АЕС за 2011р. У 2009-2010 рр власником акціонерного товариства було ТОВ «Управляюча компанія «ЄПБ», співзасновниками котрої був Гарегін Арутюнов, на той час народний депутат від БЮТ (2007-2012). Зараз власниками «ДОЦ УБ РАЕС» є Григорій та Галина Охрімчук. У 2014-2015 рр фірма отримала підряди на 8,54 млн грн.

ПАТ «Агробудмеханізація» контролюється його директором Володимиром Шалімовим. Підприємство отримало замовлення у 2007-2011 рр і у 2015 р загалом на суму 217,34 млн грн.

Засновником і директором ТОВ КНМП «Електропівденмонтаж» є Олексій Шкабой. Фірма отримала замовлення у 2007-2008 рр і у 2011-2015 рр загалом на суму 342,17 млн грн.

Після опублікування цієї інформації прес-центр «Енергоатом» виступив з заявою про «недостовірність» нашої новини.

«Информация, изложенная интернет-изданием «Наші гроші», пропитана ошибочными данными, ложными сведениями и наполнена преждевременными выводами», – йдеться у заяві.

У «Енергоатомі» справедливо вказали на дві помилки у новині. Рішення суду датовано 30 вересня, а не жовтня. А Василь Пасєка був головним інженером УКБ Рівненської АЕС, а не всієї станції.

Основна претензія «Енергоатому» стосується того, що заявлені Держфініспекцією дані про збитки РАЕС у розмірі 6 мільйонів гривень не підтверджені окремим судом. Він має відбутись у випадку, якщо за результатами ревізії буде подано окремий позов вже про стягнення нанесених збитків.

Коли відбудеться такий суд «Нашим грошам» невідомо. Але наразі ситуація така.

Держфінінспекція за результатами ревізії заявила, що РАЕС переплатило 6 мільйонів гривень і відразу зафіксувала вимоги про стягнення цих збитків з відповідальних осіб.

РАЕС з цими вимогами ревізорів не погодилось і подало до позов до суду. Результати його розгляду такі як ми вже описали – суд відмовив атомникам. Тобто дані ревізорів про збитки РАЕС залишились неспростованими.

Якщо ж справа про збитки переміститься у господарський суд ми обов’язково розповімо, чи вдалось державній станції стягнути заявлені ревізорами збитки, чи РАЕС доведе, що вона платила приватним фірмам гроші у відповідності до норм та законів.