«Енергоатом» купив американські імітатори для Запорізької АЕС, щоб зменшити залежність від Росії
04.11.2015   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 27 жовтня уклав угоду з компанією «Westinghouse Electric Sweden AB» про закупівлю обладнання для Запорізької АЕС за 400 тис євро. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Тендер провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції.

Замовлено імітатор ТВЗ-WR та три гладкостінні імітатори згідно «Плану робіт з розширення експлуатації модернізованого ядерного палива виробництва компанії «Westinghouse» (ТВЗ-WR) на енергоблоках АЕС України».

Імітатор ТВЗ-WR потрібен для підтвердження сумісності цього виду палива із транспортно-технологічним обладнанням та його налагодження.

Гладкостінні імітатори необхідні, щоб паливні збірки ТВЗ-WR не пошкоджувалися при спільному завантаженні з паливом виробництва АТ «ТВЕЛ» (Росія) на енергоблоках № 1, 3-5 Запорізької АЕС.

«Westinghouse Electric Sweden AB» є шведською філією американської фірми «Westinghouse Electric Company».

З 2008 року між останньою та «Енергоатомом» діє угода про забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від 3 до 6 енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. Торік домовилися про її подовження до 2020 року.

Нині паливні збірки «Westinghouse» експлуатуються лише на Южно-Українській АЕС, а основним постачальником ядерного палива для України залишається російська компанія «ТВЕЛ».