Гроші на крові: тріщина в монополії
02.11.2015   //  

dialВихід «третього» гравця на ринок гемодіалізу, поділений двома великими угрупуваннями, вже приносить економію держбюджету.

Будь-яка монополія на будь-якому ринку завжди коштує зайвих грошей. Без винятків. Навіть якщо це стосується такого специфічного ринку як устаткування для гемодіалізу.

Гемодіаліз – це процедура очищення крові для людей, у яких хворі нирки. Кров з людини пропускають через зовнішній фільтр і повертають назад в організм. Мова йде про кілька сотень українців, яким державним коштом регулярно роблять цю процедуру. Для неї потрібно одноразовий набір з капілярного діалізатора, порошкового картриджу, кровопровідної магістралі та двох голок. В Україні цього не виготовляють, тому імпортне устаткування залежить від курсу долара. Усе це обходиться державі у кількасот мільйонів гривень щороку.

В результаті корпоративних воєн, корупційних змов та кулуарних домовленостей цей ринок в Україні було поділено двома угрупуваннями, а всіх інших просто спустили на маргінес. Ми назвали ці групи «Гамбрівці» та «Фрезенівці» за назвою флагманських компаній (див. «Гроші на крові: діалізні монополії»). Ось як було поділено між ними регіони станом на кінець 2014 року:

carta oblastey

На початку 2015 року – майже через рік після Майдану – ми висловили припущення/сподівання щодо демонополізації. І ось є перша ластівка.

Поява на тендерах ТОВ «Медікал-груп» позитивно вплинуло на ціни Департаменту охорони здоров’я Київської міськдержадміністрації:

 Найменування Березень-2013,

ціни від ТОВ «Діалсервіс», грн.

Серпень-2015,

ціни від ТОВ «Румед», грн.

Вересень, 2015,

ціни від ТОВ «Медікал-груп», грн.

капілярний діалізатор, площею 1,6-1,7м2 239,00 508,25 460,10
кровопровідна магістраль до діалізатора (артерія-вена) 75,00 182,97 177,62
фістульна голка венозна 10,20 22,47 19,26
фістульна голка артеріальна 10,20 22,47 19,26
порошковий картридж основного компоненту BiCart або еквівалент з вмістом сухого бікарбонату від 700 г. 123,60 215,07 157,29
Всього в гривні 458,00 951,23 833,53
Всього в доларі по курсу $57 $45 $40

Вказані у таблиці фірми «Румед» і «Діалсервіс» представляють одне угрупування «гамбрівців».

Якщо хтось вважає, що зниження ціни для КМДА відбулось лише завдяки ліквідації «януковичевської маржі», то мусимо розчарувати. Нещодавно «Румед» і «Діалсервіс» розіграли між собою тендер Закарпатського облздраву, до якого замовник фактично не допустив «Медікал-груп», встановивши вимогу щодо поставки фільтрів від конкретного виробника, продукцію якого і продають допущені до участі фірми. Тож комплект для однієї процедури гемодіалізу по угоді, укладеній закарпатцями з «Румедом» в вересні обійшовся у 1528 грн, або $73. А це майже вдвічі дорожче і від ціни «Медікал-груп» для киян, і від ціни для КМДА самого «Румеду».

Тобто зрозуміло, що справа не тільки в податях Януковича. Є ще і цілком приземлені речі, які відбуваються між постачальниками і чиновниками на місцях.

«Фрезенівці» також не наблизились до цін «Медікалу». Наприклад, фірми «Ренарт» і «ТТВ-дом» у вересні розіграли тендер Чернівецького облздорову, і ціна вищевказаного комплекту виявилась 1142 грн, тобто майже на 300 гривень дорожче, ніж у новачків.

Саме про ці дві фірми ми згадали тому, що у схемі ввезення імпорту в Україну у них трапились зміни. Торік ця пара отримувала товари від австрійських фірм «Medprodex Trading Gmbh» і «AP Holdihg GmbH». Тепер же, за даними джерела у Державній фіскальній службі, їхніми постачальниками стали польська фірма «ETG Polska sp.z o.o.» та чеська «Neomed Global s.r.o.».

Дякуючи відкритості чеського і українського реєстрів, нам вдалось з’ясувати один важливий нюанс. Директор «Ренарту» Сергій Сумін торік був співвласником «Neomed» (нині чеська фірма записана на українців Микиту Бернацького і Романа Ногу).

Тобто українська фірма ввозить в Україну товар, який купує за кордоном у пов’язаної структури.

А це дуже важливо знати, коли дивишся в «чесні» очі фармацевта, а він, не кліпаючи, розповідає, що не може знизити ціни, бо їх йому дорого продають за кордоном.

До купи повідомимо про ще одну підводну течію. «Neomed» став постачальником не тільки «фрезенівців», а й фірми «Лінк-медитал» з «бакмедівського» угрупування, що безроздільно панує на схожому ринку – перитонеального діалізу.

До речі, у «гамбрівців» з розмаїттям закордонних постачальників теж не склалось. «Румед», «Діалсервіс» та «Гамбрамед» сидять на поставках від однієї чеської фірми «IMIC International Medical Investment Corporation s.r.o.», заведеної на кіпрську «Castleward trading (cyprus) limited».

 

Юрій Ніколов, «Наші гроші»