«Укроборонсервіс» подарував понад 2 мільйони фірмі, яку підозрювали у незаконних оборудках зі зброєю
30.10.2015   //  

Суд залишив чинною вимогу Держфінінспекції до ДП «Укроборонсервіс» усунути фінансові порушення, виявлені при реалізації військового майна. Про це свідчить постанова Вищого адміністративного суду від 23 вересня.

ДФІ вимагає від «Укроборонсервіс» перерахувати Міністерству оборони 4,58 млн грн та стягнути з ТОВ «НВК «Техімпекс» 2,36 млн грн. Ці вимоги ґрунтуються на перевірці договору комісії, який «Укроборонсервіс» і Міноборони уклали у жовтні 2012 року.

За цим договором міністерство доручило «Укроборонсервісу» за комісійну плату реалізувати надлишкове військо майно ЗСУ, а саме – 14 авіадвигунів НК-25, що зберігалися у Полтаві.

ДФІ у ході перевірки встановило, що «Укроборонсервіс» 14 листопада 2012 року продав авіадвигуни ВАТ «Рособоронекспорт» (Росія), хоча реалізація цього майна мала відбутися на внутрішньому ринку. Двигуни було продано за $1,65 млн, що на той час становило 13,2 млн грн. При цьому «Укроборонсервіс» перерахував Міноборони лише 6,69 млн грн, що суперечить договору комісії і внаслідок чого міністерство недоотримало 4,58 млн грн.

Поза тим «Укроборонсервіс» провів ще одну фінансову операцію з вказаними двигунами. 28 листопада 2012 року держпідприємство продало їх ТОВ «НВК «Техімпекс» за 8,44 млн грн, після чого 10 грудня купило ці двигуни назад, але вже за 10,81 млн грн. ДФІ вимагає стягнення з ТОВ «НВК «Техімпекс» різниці у 2,36 млн грн.

ВАСУ відзначив, що відшкодування виявлених збитків відбувається добровільно або ж в судовому порядку. Оскільки «Укроборонсервіс» не погоджується із вимогами ревізорів, то може подати позов до суду.

Засновниками ТОВ «Науково-виробнича компанія «Техімпекс» є Ігор Терехов, Юрій Кравченко і Євгеній Ващилін. Останній раніше працював на керівних посадах в ДП «Укрінмаш». А його батько Віктор Ващилін раніше очолював Службу експортного контролю України.

У жовтні 2013 року СБУ провело обшук на базі «Техімпексу» на Київщині, у ході якого було вилучено склад військової техніки, у тому числі танки та БТР. Було порушене кримінальне провадження стосовно незаконних операцій зі зброєю, спецтехнікою та іншим військовим майном. Однак у подальшому настала повна тиша. За даними телепрограми «Наші гроші», співробітники СБУ, що вели цю справу, були відсторонені від виконання обов’язків.

За даними «Дзеркала тижня», державний «Укрспецекспорт» у 2011-2013 рр., виконуючи доручення «Техімпексу», реалізував 25 зовнішньоекономічних контрактів вартістю понад $50 млн. При цьому сам «Укрспецекспорт» на цих схемах отримав лише 8-10% комісійних.