ЄДАПСівці з дозволу суду стягують з Мін’юсту 87 мільйонів – в чотири рази більше від суми боргу
30.10.2015   //  

Суд зобов’язав ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції заплатити ДП «Поліграфічний комбінат «Зоря» 87,27 млн грн., з яких борг складає тільки 20,64 млн грн., а решта – плата за зберігання товару і штрафні санкції. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 21 жовтня.

У 2011-2012 рр. ДП «Поліграфічний комбінат «Зоря» отримало від ДП «Інформаційний центр» Мін’юсту замовлення на виготовлення банків.

24 лютого 2014 року після втечі з країни президента Віктора Януковича Інформцентр Мін’юсту повідомив «Поліграфічний комбінат «Зоря» про призупинення виконання замовлень у зв’язку з відсутністю фінансування.

Але «Зоря» повідомила про неможливість призупинення відносин, оскільки вже закуплено витратні матеріали, бланки вже роздруковані і перебувають на різних стадіях технологічного процесу. Зокрема, вже що виготовлена продукція на 36,94 млн грн., що підлягає прийманню та оплаті.

У липні цього року «Поліграфічний комбінат «Зоря» звернувся до суду про стягнення боргу і нарахував загальну суму позову на 152 млн грн., включивши сюди 87,60 млн грн. як плату за зберігання готового товару, а також інфляційні втрати, пеню, відсотки річних.

Суд кваліфікував спірні договори як договори підряду, які можуть бути розірвані в односторонньому порядку. Відтак суд визнав договори розірваними 18 березня 2014 р.

Однак суд не погодився з твердженням про суму основного боргу на 36,94 млн грн. як вартість виготовленого товару.

Зокрема суд з’ясував, що в цю суму було включено вартість бланків, виробництво яких станом на лютий 2014 року ще не було завершено. Суд вирішив, що за ці бланки Інформцентр Мін’юсту платити не має. Відтак борг держпідприємства за бланки складає 20,64 млн грн.

Також суд перерахував плату за зберігання бланків і встановив її як 49,81 млн грн. Крім того, стягується 14,17 млн грн. інфляційних втрат, 1,92 млн грн. пені і 1,43 млн грн. в якості 3% річних.

Держпідприємство клопотало про зменшення штрафних санкцій, оскільки вони надмірно великі порівняно з сумою боргу.

Однак суд санкції не зменшив, зокрема суд не погодився з доводами держпідприємства, що вартість зберігання продукції є неустойкою.

Власником дочірнього підприємства «Поліграфічний комбінат «Зоря» донедавна була кіпрська компанія «Балладхілл Холдінгз Лімітед». Тепер ДП «Поліграфічний комбінат «Зоря» переоформлене на ТОВ «Управління матеріально-технічного забезпечення «Енергокомплект», де кінцевим бенефіціаром значиться киянин Валерій Ефрос.

«Поліграфічний комбінат «Зоря» входить у консорціум ЄДАПС.

Комбінат зареєстрований за однією адресою з однойменною фабрикою – ПАТ «Київська поліграфічна фабрика «Зоря», в Києві, по вул.Лугова 1-а, контактний телефон у підприємств також спільний. Акції фабрики заведені на чотири кіпрські компанії: «Палмсайд Холдінгс Лімітед», «Пінкрім Холдінгс Лімітед», «Плейссайд Холдінгс Лімітед», «Песцино Холдінгс Лімітед».

Ці ж кіпрські компанії контролюють ПАТ «Друк-Устаткування» і ТОВ «Енергія-Т» (з кінця 2013 р. в стані припинення), керівником яких значиться Олег Богданович Дерев’янко, брат народного депутата Юрія Богдановича Дерев’янка.