Кому належать ринки Олександрії
29.10.2015   //  

Найбільші базари міста – під контролем «Опозиційного блоку».

Олександрія – місто обласного значення, яке є другим не тільки за розмірами та чисельністю населення, а і за впливом в області після Кіровограду.

Саме депутатом Олександрійської райради починав свою політичну кар’єру нинішній губернатор Сергій Кузьменко. Пізніше, в 2010-2012 роках, він очолював Олександрівську РДА, потім декілька місяців був заступником губернатора Сергія Ларіна, після чого обрався від Партії регіонів до Верховної Ради по мажоритарному округу саме в Олександрії.

Зараз сім’ю в Раді представляє батько губернатора – Анатолій Кузьменко, який також балотувався по округу в Олександрії, а тепер входить до президентської фракції «БПП-Солідарність». Вплив Кузьменків на місто і район надзвичайно сильний: їх група компаній «Агроком» орендує в районі найбільшу кількість землі, а футбольний клуб «Олександрія» представляє всю область у Прем’єр-лізі.

В той же час, останні 10 років Олександрія була центром Партії регіонів в області, і продовжує таким залишатися. Бо якщо кіровоградський осередок ПР після Революції гідності швидко розбігся по новим політичним проектам, то олександрійські «регіонали» зберегли структуру і лише змінили вивіску на «Опозиційний блок». За результатами останніх виборів вони мають всі шанси провести в міськраду найбільшу кількість депутатів. Схоже, що саме кандидат ОП Степан Цапюк стане втретє мером міста. Саме з його ім’ям пов’язаний скандал на найбільшому ринку Олександрії.

КП «Олександрійський центральний ринок»

Юрій Нос

Юрій Нос

У другому півріччі 2011 року виконком Олександрійської міськради передав його в оренду ТОВ «Управляюча компанія-2011». Зараз діяльність цієї фірми припинена. І не даремно, адже керувала вона ринком не довго – відразу після рішення виконкому в Олександрії почалися протести підприємців та активістів, які переросли у сутички з силовиками, а акція докотилася навіть до Києва.

Протестуючі звинувачували виконком в корупції: конкурс було проведено непрозоро, фірма-орендар була створена за два місяці до конкурсу родичами членів виконкому. Одним з шести її засновників була Юлія Білоус – донька першого заступника міського голови Людмили Давиденко. Зараз Білоус очолює Олександрійську міську організацію «Опозиційного блоку».

За допомогою суду, ЗМІ та громадськості рішення виконкому було скасовано і в 2013 році ринок повернули до комунальної власності, де він знаходиться і сьогодні. Тоді ж на посаду директора було призначено Юрія Носа. На початку 2000-х він працював заступником директора цього ринку, але потім перебрався до Кіровограду, де спочатку працював заступником директора Колгоспного ринку Кіровограда, а потім його директором.

Також Юрій Нос є співвласником ТОВ «НГК-трейд», що спеціалізується на випуску харчової продукції з меду.

На місцевих виборах він балотувався до Олександрійської міськради від «Опозиційного блоку».

Авторинок КП «Жигулі»

Олег Гаращенко

Олег Гаращенко

Керівником цього ринку з 2011 року є Олег Гаращенко, який до того працював старшим контролером на КП «Олександрійський центральний ринок». Гаращенко має значний депутатський досвід – був депутатом Олександійської міської ради 5-го та 6-го скликань від Партії регіонів. У 2014 році працював членом ОВК №103 від ПР на виборах до Верховної Ради. На виборах 2015 року Гаращенко балотувався до міськради Олександрії від «Опозиційного блоку».

З керівництвом КП «Жигулі» пов’язаний один скандал, який показує рівень «сепаратизму» місцевих керівників. В 2009 році Кабмін видав постанову, якою зобов’язав всі міста до 1 січня 2012 року встановити паркомати. Але керівник КП «Жигулі» Олег Гаращенко навідріз публічно відмовився закуповувати дане обладнання. Більш того, використав цю ситуацію для підняття цін за паркову.

Ринок «Айсберг»

Андрій Сібірцев

Андрій Сібірцев

Ринок належить однойменному ТОВ «Айсберг», власником котрого є подружжя – Сібірцев Андрій Вікторович та Сібірцева Наталія Василівна. Андрій Сібірцев на останніх виборах балотувався до Олександрійської міськради від БПП «Солідарність». До того обирався в 2002 році до міськради від партії «Яблуко», а наступного скликання – від «Нашої України». Окрім ринку Сібірцеву належить будівельна компанія ПП «Бізнес-Еліт-Комфорт».

Але майбутнє ринку «Айсберг» туманне. Вже два роки тривають судові спори навколо законності рішення Олександрійської міськради про передачу ТОВ «Айсберг» земельної ділянки площею 0,27 га по вул. Червоного Козацтва. У листопаді 2013 року землю навіть переоформили на КП «Олександрійський центральний ринок», однак постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду ділянку знов повернули ТОВ «Айсберг». На даний момент у суді знаходиться дві справи між «Айсбергом» та Олександрійською міськрадою, де сторони судяться навколо питання відсотку плати за оренду та продовження самого договору.

Ринок «Олександрит»

Крім ринку за цією ж адресою вул. Лібкнехта,81 знаходяться майданчики для торгівлі. Нині ринок і кіоски в оренді у ФОП Боліла Ірина Миколаївна. Це дружина нині покійного екс-депутата Олександрійської міської ради, директора ТОВ «Александрит» Болілого Петра Олексійовича. Зараз співвласницею цієї фірми є його дочка – Юлія Карпінська.

Павло Лісниченко, «Наші гроші. Регіон»