Труханов уклав мирову по одеському аеропорту: Кауфману дозволять добудувати новий термінал
26.10.2015   //  

Одеська міська рада на чолі з мером Геннадієм Трухановим, ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» і ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» уклали мирову угоду, закінчивши тривалу судову тяганину стосовно одеського аеропорту. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного суду від 13 жовтня.

Мирову угоду сторони уклали 5 серпня, а суд затвердив її 13 жовтня. Угода укладена на таких умовах:

  • ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» повертає у комунальну власність (на баланс КП «Міжнародний аеропорт Одеса»), майно аеропорту, яке у 2011 році було включене до статуту ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса». Право власності ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» на це майно припиняється.
  • Передача майна має відбутися протягом місяця після прийняття відповідного рішення міськрадою. При цьому фірма має виключити майно з переліку іпотечного майна. Фірма передала в заставу майно аеропорту державному «Укрексімбанку», взявши кредит у 2013 році.
  • Розмір частки Одеської міськради у статутному капіталі ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» не зменшується та становить 25%.
  • ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» зобов’язалося до 1 липня 2016 року завершити будівництво нового пасажирського термінального комплексу площею 29 тис кв м з пропускною здатністю 3-3,5 млн. пасажирів на рік: і ввести його в експлуатацію не пізніше 31 вересня 2016 року.
  • Якщо новий термінал не буде збудовано Одеська міська рада має право вийти зі складу учасників ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» «з поверненням в натуральній формі свого внеску до статутного капіталу фірми».
  • Договір про корпоративні принципи управління фірмою «Міжнародний аеропорт «Одеса», укладений 21.10.2011 між міськрадою і ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент», вважається припиненим.

Нагадаємо, у листопаді минулого року міськрада Одеси почала оскаржувати умови інвестиційного договору, за яким приватна структура фактично стала власником одеського аеропорту.

13 липня цього року Господарський суд Одеської області задовольнив позов міськради і визнав недійсним статут ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» в частині, де місто передало у власність цієї фірми майно аеропорту.

Розглядаючи апеляційні скарги фірм «Міжнародний аеропорт «Одеса» і «Одеса Аеропорт Девелопмент», суд вказав, що рішення суду від 13 липня підлягає скасуванню, оскільки до процесу не було залучене КП «Міжнародний аеропорт Одеса», в господарському віданні якого перебуває майно. Разом з тим до суду надійшла мирова угода, яку суд і затвердив.

У ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» частка Одеської міської ради становить 25%, частка ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» – 75%.

«Ділова столиця» пов’язувала фірму «Одеса Аеропорт Девелопмент» з одеськими бізнесменами Борисом Кауфманом і Олександром Грановським. У Кауфмана і Грановського зв’язок з ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» заперечують. Разом з тим, низка подій свідчить про те, що одеські бізнесмени мають відношення до «Одеси Аеропорт Девелопмент» і реконструкції аеропорту вартістю 1,6 млрд грн.