Спір за шкільні автобуси для Дніпропетровщини: «чиновники-хабарники» чи «барахольники-відкатчики»
23.10.2015   //  

Кожен з нас багато разів потрапляв у таку ситуацію: купити щось, маючи обмежений бюджет. Цікаво який варіант обрала б більшість людей у ситуації, в яку потрапив Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації. Ось реконструкція подій з «Вісника держзакупівель» і фбучної переписки замовника і учасника тендеру.

Освітяни вирішили закупити 35 автобусів для підвозки сільських дітей до шкіл. За словами радника голови ОДА Юрія Голика, «подошли к вопросу не так, как это обычно происходит у чиновников, а так как, это делают в бизнесе: поговорили с теми, кто автобусы будет эксплуатировать, собрали мнения обо всех видах автобусов, что уже эксплуатируются, собрали отзывы, проанализировали как подобные тендера проводились ранее, проанализировали всю информацию, выявили ключевые требования к закупаемым автобусам».

голик 1

У результаті ОДА вирішило купувати автобуси виключно 2015 р.в. і щоб відповідали екологічним нормам не нижче Euro-4 (менше шкідливих викидів у повітря і тому подібні екологічні речі). Саме на цих двух якостях автобусів акцентував увагу Голик, як визначальних для замовника з точки зору якості. З точки зору кількості грошей ОДА виставило очікувану ціну тендеру – 44,55 млн грн.

вдз оголошення автобуси

Ось так можна описати цю історію в ракурсі #цеперемога. Однак миттєво прорізалась і #зрада. Її представив Андрій Шпак, представник одного з автобусних виробників.

Він у коментарях до посту Голика акцентував увагу на іншому аспекті тендеру. А саме на тому, що техзавдання передбачає не тільки Euro-4 і 2015 рік випуску, а й наявність у автобусів виключно гідравлічних гальм та залежну пневморесорну підвіску.

вимоги дкт

А такий набір якостей, за даними «богданівця», серед українських виробників має лише продукція ПАТ «Черкаський автобус». Тобто будь-який інший автобус апріорі не підійде Дніпропетровській ОДА. А з огляду на вимогу аби автобус був 2015 р.в. і термін поставки – листопад цього року – це означає, що жоден інший виробник автобусів в Україні не встигне переробити гальма і підвіску своїх автобусів під вимоги замовника (якщо це взагалі можливо).

вимоги до гальм і підвіски

15 жовтня відбулось розкриття пропозицій. Заявок було чотири. Дві – від фірм з Черкас «Автоград-2007» і «Український Автобус» (торгує саме «Атаманами»), дві – від київських «Радіал-Україна» і «Спец-Ком-Сервіс».

Тендерний комітет вже наступного дня після розкриття пропозицій допустив до участі лише черкаські фірми, відхиливши киян.

«Спец-Ком-Сервіс» відхилили з формальних причин: фірма надала завірену не у нотаріуса, а самою фірмою копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

«Радіал-Україна» відхилили саме за те, що і попереджав Шпак. Фірма запропонувала автобуси АС – Р «Мрія» (виробник – російський «ПАЗ»), які не підійшли Дніпропетровській ОДА саме через підвіску і гальма. А ще одна підстава для відхилення була з тих, що анонсував Шпак: учасник в заявці вказав, що його «Мрії» відповідають нормам Euro – 4, але в інструкції по експлуатації автобусу було зазначено гірший екологічний клас Euro – 2, 3. «Тобто учасником надано недостовірну інформацію», – констатував тендерний комітет.

При цьому неекологічна заявка коштувала 41,90 млн грн. – це на 2,65 млн грн. менше від черкаського «Українського автобусу», який запропонував автобуси з правильними підвісками, гальмами і нормами екології за 44,55 млн грн. Врахуємо те, що ця ціна від черкащан майже «тютілька в тютільку» відповідає очікуваній ціні замовника, а також зізнання радника губернатора про попереднє «обзвонили всех поставщиков». І на виході матимемо 100-відсоткову #зраду з відкатом.

Але не спішіть.

голик 2Насправді Голик ще у самому першому пості повідомив про ще один пласт тендеру. А саме про те, що на нього ще на етапі формування техзавдання виходили представники (як слідує з оку випуску автобусів і Euro-4. І тоді б на тендер можна було пропонувати автобуси зі складів з 20% знижкою до очікуваної ціни. А це може бути і економією для державного бюджету, і приварком для особистої кишені замовника.

Радник губернатора однозначно інтерпретував такий поворот сюжету як пропозицію «старья» і натяк на «коррупционную составляющую».

Звісно, що опоненти запевняли у протилежному. Мовляв, ми просто пропонуємо більш дешеві варіанти автобусів, які можуть возити дітей. Але ваші вимоги щодо підвіски і гальм – це обмеження конкуренції на користь заздалегідь визначеного єдиного виробника.

У свою чергу радник губернатора контратакував в стилі «їздіть самі на своєму барахлі, а ми піклуємось про дітей, тому хочемо купити краще, і нехай воно буде дорожче, але не оте лайно, що ламається на дорогах і в якому дуже незручно їздити – спитайте споживачів».

Загалом дискусія Голика і Шпака&Ко була довгою, можете почитати її в коментарях тут. (А можете ще й подивитись голлівудське кіно в тему – тот головний герой був відповідальним за закупівлю вагонів метро…) Але основну канву ми вже переповіли.

Отже ми всі купуємо в магазині ковбасу. Хтось бере «варенку» по 50 гривень за кіло, хтось платить 110 гривень за «лікарську». Хтось купує мясомістку продукцію по 35 гривень, хтось буженину по 250 грн. Сподіваємось, що цей текст читають зараз і ті, і інші. Тому ставимо до всіх таке питання: які автобуси купили б ви? Гірші і дешевші на 5-20%, чи екологічніші і більш зручні?

PS. Облдержадміністрація була послідовна у своєму виборі, зробленому задовго до формального тендеру. 3 листопада остаточна угода вартістю 44,55 млн грн. була укладена з ТОВ “Український авобус”.

Блог від: Юрій Ніколов