«Київзеленбуд» замовив тюльпанів на 2 мільйони у постачальника фейкових каштанів для Хрещатика (додано)
22.10.2015   //  

(додано повідомлення “Київзеленбуду” від 25 жовтня)

Київське комунальне об’єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» 20 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з ПП «ЕдМарліс» на постачання цибулин тюльпанів на 2,00 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано 350 тис тюльпанових цибулин по 5,7 грн.

Нагадаємо, компанія «Ед Марліс» Валерія Конотопа фігурувала у скандалі з висадкою каштанів на Хрещатику восени 2012 р. Тоді КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району Києва провело тендер на висадку 289 каштанів породи Briotti (м’ясочервоні). Його виграла фірма ТОВ «Професійний садівник». Але компанія не імпортувала каштани з Італії сама – посередником між «Професійним садівником» та італійським розсадником виступив «Ед Марліс».

У березні-квітні 2013 року каштани посадили, однак уже в травні виявилося, що не ті: дерева зацвіли не червоним, а білим. Подальша експертиза визначила, що з 289 саджанців лише два були сорту Briotti, а решта –звичайний білий каштан.

При цьому виникла також плутанина з ціною саджанців: радник голови КМДА Олександр Мазурчак заявляв, що один саджанець породи Briotti коштує €430, при цьому в квітні того ж року «Київзеленбуд» закуповував у «Ед Марліса» цей же сорт по 3 тис грн. за штуку. Відтак суд тоді зобов’язав «Професійного садівника» пересадити каштани. Окрім цього штрафував директора «ЕдМарліса» на 1,82 млн грн. за незаконне ввезення на територію України квіткової продукції.

У 2015 році мер Києва Віталій Кличко призначив директором «Київзеленбуду» Сергія Симонова, пов’язаного з близьким до Януковича екс-головою Держкомлісгоспу Віктором Сівцем.

Керівництво КО «Київзеленбуд» не підписуватиме угоду про закупівлю тюльпанів у ПП «Ед Марліс» на 2 мільйони гривень, доки не з’ясує, яку репутацію має компанія-постачальник.

Про це «Українській правді. Київ» заявив керівник зеленбуду Сергій Симонов.

«Тендер проведено, ця компанія мала найнижчу ціну. Тендерне законодавство не розуміє такого поняття як репутаційні ризики. Тобто ризики, що компанія може не виконати свої обов’язки, бо має сумнівну репутацію. Але зараз ми це питання призупиняє до повного його вивчення», – сказав Симонов.

Він пояснив, що він як керівник «Київзеленбуду», поки не реєструватиме договір і не перераховуватиме гроші.

«Я не продовжую роботу з цією компанією, поки не вивчу всі можливі ризики щодо можливого непостачання продукції чи неякісної продукції чи взагалі «липовості» цієї компанії. Я хочу поїхати на цю компанію, побачити продукцію, вивчити усі інші можливі фактори і з’ясувати, чи можна продовжувати реалізацію цього проекту чи це ризиковано. Якщо буде хоч найменший ризик – ми будемо відміняти цей тендер і проводити новий», – сказав Симонов.

Він додав, що буде створено комісію з представників «Київзеленбуду», яка у місячний термін розбереться з цим питанням.

«Вивчення цього питання треба провести дуже швидко. Тюльпани ми закупили для виставки тюльпанів наступного року. Щоб вона відбулася, цибулини тюльпанів треба посадити у грунт восени – максимум до грудня», – сказав керівник комунального об’єднання.

Він додав, що у випадку, якщо доведеться проводити новий тендер і шукати нового постачальника, на що треба щонайменше 40 днів, то цибулини квітів шукатимуть в Україні.

«Тоді будемо шукати квіти у нас. Треба буде, щоб вони уже були закладені у грунт постачальником, а ми зможемо їх просто висадити на Співочому полі навесні», – підсумував Симонов.