Вже в грудні Росія з китайцями зроблять Крим напівнезалежним від української електроенергії
21.10.2015   //  

До кінця цього року має бути добудована перша черга енергомосту в Крим з Росії, повідомляє «РИА Новости».

Прокладка 14 кілометрів кабелю з Краснодарського краю по дну Керченської протоки забезпечить Крим 400 МВт електроенергії з 880 МВт, які півострів нині отримує з України для нормального функціонування.

Друга черга енергомосту має повністю закрити потребу Криму в електроенергії, її планують завершити літом 2016 року. Відтоді півострів стане повністю незалежним від поставок електроенергії з материкової України.

Російська «Федеральная сетевая компания ЕЭС» придбала кабель для підводної укладки у китайської компанії «Jiangsu Hengtong» за 4,96 млрд рублів. Загальна вартість будівництва енергомосту оцінюється у 17,66 млрд руб. З цієї суми 9,5 млрд руб виділено на першу чергу, повідомляє російське видання «Експерт».

За даними BSNews, в жовтні у Керч прибув спеціалізований корабель для укладки кабелю JIAN JI 3001 під прапором Китаю (MMSI 413375460). За даними видання, весь екіпаж судна китайський. А до Криму корабель йшов з відключеним передатчиком системи автоматичної ідентифікації.

Нагадаємо, керченський порт включений в санкційні списки ЄС та міністерства фінансів США. Таким чином, судновласник не тільки порушив санкції України, ЄС, Британської співдружності та ін., але потрапив ще й у сферу уваги Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США – The Office of Foreign Assets Control (OFAC), що входить до Управління контртерористичної та фінансової розвідки США – Office of Terrorism and Financial Intelligence (TFI).