Суд стягнув з Харківської ОДА 13 мільйонів боргу на користь соратника Кернеса
14.10.2015   //  

історичний музейАпеляційний суд скасував рішення першої інстанції й постановив стягнути  з Департаменту капітального будівництва Харківської облдержадміністрації на користь ТОВ «Житлобуд-2» борг за проведення робіт з реконструкції будівлі Історичного музею в сумі 13,56 млн грн. Про це йдеться у постанові Харківського апеляційного господарського суду.

В 2012 році між Управлінням капітального будівництва облдержадміністрації та ТОВ «Житлобуд-2» був укладений генеральний договір про закупівлю робіт з реабілітації будівлі обласного комунального закладу Харківського історичного музею за адресою: м. Харків,  вул. Університетська, 5. Вартість угоди склала 52,97 млн грн.

В ході судових слухань було встановлено, що в 2012-2013 роках фірма виконала роботи на 31,84 млн грн., але отримала за них оплату в сумі 18,62 млн грн.

В 2013 році депутати облради планували виділити на реконструкцію музею 22 млн. грн. за рахунок коштів, отриманих від продажу стадіону «Металіст». Але гроші від угрупування Сергія Курченка не надійшли, і в 2014 році стадіон повернули до комунальної власності.

В квітні 2015 року ТОВ «Житлобуд-2» звернувся до Департаменту капітального будівництва ХОДА з вимогою погасити заборгованість у сумі 13,22 млн грн. Чиновники відповіли, що ані в 2014 році, ані в 2015 році в обласному бюджеті не були заплановані кошти на проведення робіт з ремонту Історичного музею. Крім того, бюджетні призначення на погашення кредиторської заборгованості за виконані роботи у 2015 році по даному об’єкту не затверджено. Після цього підрядник подав позов до суду.

Рішенням суду першої інстанції позов було відхилено. Тоді суд встановив, що ТОВ «Житлобуд-2» не надав замовнику всю необхідну документацію для встановлення вартості робіт. Апеляційний суд не погодився з цим рішенням, вказавши, що підписаних актів виконаних робіт та наявних довідок достатньо для того, щоб встановити вартість виконаних робіт та суму боргу. Тому апеляційний суд задовольнив позов фірми у повному обсязі.

Засновниками «Житлобуду-2» є член Харківського виконкому Юрій Кроленко та депутат міської ради Олександр Конюхов. Останній зараз знову балотується до міськради за списком партії «Відродження», першим номером якого є мер Харкова Генадій Кернес.