Антикорупційний екс-радник Ложкіна не поверне «Укрексімбанку» 600 мільйонів
12.10.2015   //  

Господарський суд Дніпропетровської області стягнув з компанії «Rodane Limited» на користь «Укрексімбанку» 99,6% акцій ПАТ «Автотранспортне підприємство 13060» та його майновий комплекс. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

У 2005 році між державним «Укрексімбанком» та групою компаній «БМ», що займалося вантажними автоперевезеннями (ТОВ «БМ Транс», «БМ Будмеханізація», «ВМ Сом», «БМ-Сервіс», «ВМ 2000») було підписано угоду про кредитування. В якості застави банк отримав майновий комплекс АТП 13060 на вул Жмеринській, 26 площею 12,8 тис кв м. В рамках же договору компаніям «БМ» надали кілька кредитів, заборгованість за якими на вересень 2008 році склала близько $14 млн, 12,8 млн євро і 27 млн ​​грн.

Фактичним власником групи «БМ» вважається київський підприємець Дмитро Єлманов – колишній чоловік Оксани Калетник, обраної у 2012 році народним депутатом від Комуністичної партії. Саме Єлманову зараз належить бренд «БМ», а ключовою компанією групи «БМ Транс», яка оформлена на кіпрську «Intechcom», керує його ставлениця Віта Стасовська.

У 2009 році за всіма кредитними договорами компаній групи «БМ» стали виникати прострочення по сплаті відсотків і формуватися заборгованість. Того ж року кіпрська «Rodane Limited», представник боржника, звернулася до Госпсуду Києва з вимогою скасувати іпотечний договір з банком, оскільки рішення про передачу застави приймалися нібито з порушеннями. У відповідь банк в судовому порядку зажадав передати йому закладені акції та майновий комплекс.

Судові розгляди затягнулися на кілька років. Але поки Укрексімбанк боровся за передачу йому заставленого майна, у березні цього року у Дніпропетровську стартував процес банкрутства АТП 13060 за позовом ТОВ «Агро-топ» (Дніпропетровськ), не чужому місцевому мільйонерові Вадиму Ермолаєву – партнеру Оксани Калетник по компанії FIM Group, якій свого часу відійшов ряд активів Єлманова. У ході цього процесу суд у липні відхилив вимоги Укрексімбанку до АТП 13060 на суму 584,63 млн грн., вважаючи, що банк пропустив строки позовної давності. У результаті повний контроль над комітетом кредиторів АТП отримав ініціатор банкрутства.

Незабаром після цього комітет проголосував за визнання боржника банкрутом і відкриття щодо нього процедури ліквідації. Рішення про це судом ще не винесено, оскільки Укрексімбанк оспорив рішення про виведення його з процесу банкрутства. Втім, поки великих успіхів банку досягти не вдалося. У вересні рішення про відхилення його вимог на 584,63 млн грн залишив у силі Дніпропетровський апеляційний госпсуд.

«Це збільшує шанси на те, що незабаром буде запущений процес ліквідації автотранспортного підприємства, в ході якої може бути пущений з молотка майновий комплекс, який поки залишається в іпотеці. Від його продажу банк нічого не отримає, оскільки він не внесений до реєстру кредиторів, і все, що у нього залишиться – нікому не потрібні акції підприємства», – пише Вадим Стародубцев.

Від «Наших Грошей»:

У серпні минулого року Єлманов став позаштатним радником глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна і очолив департамент з питань діяльності правоохоронних органів та протидії корупції АП. Через кілька місяців Ложкін його звільнив. Цього року Єлманов намагався очолити одне з ключових управлінь новоствореного Антикорупційного бюро, та не зміг пройти конкурс через корупційний скандал, пов’язаний з отриманням статусу учасника бойових дій в зоні АТО.

Єлманов у 1990-х заснував будівельну корпорацію «БМ Груп», яку протягом 1996-2003 рр. очолювала його колишня дружина – екс-нардеп Оксана Калетник. За даними ЗМІ, у 1990-х подружжя Єлманових вже було знайоме з Ложкіним. Так, Оксана Єлманова (повернула дівоче прізвище Калетнік у 2012 році після розводу з Дмитром Єлмановим) створила щотижневик «Телетиждень», який потім перейшов в медіахолдинг Ложкіна. Протягом 2000-2008 років Єлманов разом із Львом Парцхаладзе (нині перший заступник голови Київської облджержадміністрації) був співзасновником ТОВ «Квадрат-Дружби народів».

Зараз Єлманов є засновником ТОВ «Оріон-Девелопмент» і ТОВ «ЕТС Крани» разом із Юрієм Марісенковим з Краматорська. ТОВ «Оріон-Девелопмент» і ТОВ «ЕТС Крани» зареєстровані у Києві на вул. Жмеринській, 26. Тут же зареєстровані ТОВ «БМ Транс», ТОВ «Еф Ай Ем Девелопмент Плюс» (раніше називалося «БМ Рент»), ТОВ «БМ-Бас» і сама корпорація «БМ Груп».