Комунальники вдвічі переплатили за обладнання для ковзанки, яке вони так і не отримали
02.10.2015   //  

ТОВ «Буд-Енерго-Стандарт» під час реконструкції Палацу спорту «Юність» у Запоріжжі завищило вартість холодильного обладнання для льодового поля на 1,8 млн грн.

Про це йдеться в ухвалі Мелітопольського міськрайонного суду від 15 вересня, яким надано правоохоронцям тимчасовий доступ на вилучення устаткування з метою експертизи.

У грудні 2013 року ТОВ «Буд-Енерго-Стандарт» передало запорізькому КП «Управління капітального будівництва» технологічне обладнання льодового поля. Устаткування складалося з двох охолоджувачів гліколю виробництва «Refrion» (Італія), блоку осушування повітря виробництва «Dehu Tech» (Швеція) і кліматичної припливно-витяжної установки зони льодового поля зовнішнього використання з калорифером та повітроохолоджувачем виробництва «Novenco» (Данія).

Розрахувалися з ТОВ «Буд-Енерго-Стандарт» бюджетними коштами, після чого власником обладнання стало КП «Управління капітального будівництва», яке було замовником робіт.

Вартість усього обладнання становила 4,54 млн грн. Та за висновками ревізії Державної фінансової інспекції, яка проходила на початку 2014-го року, вартість обладнання була завищена на 1,85 млн грн.

У березні 2015-го року слідча група провела огляд будівельного майданчика та встановила фактичну відсутність придбаного обладнання. Відповідно до свідчень службових осіб КП та «Буд-Енерго-Стандарту», вже через тиждень після офіційної передачі устаткування було прийняте рішення щодо його демонтажу. За документами, його передали на зберігання до Києва на площах ТОВ «WM-Україна», яке професійно займається облаштуванням ковзанок. Слідчі встановили, що апаратура для льодового поля досі зберігається в будинку №16 по бульвару Івана Лепсе в Києві.

Але правоохоронці вважають, що фактично поставка охолоджувачів, блоку осушування та кліматичної установки до Запоріжжя з їх подальшим встановленням взагалі не відбувалась. Принаймні, в Єдиній автоматизованій інформаційній системі фактів ввезення на митну територію України зазначеного вище обладнання не встановлено.

Правоохоронці встановили, що після отримання у грудні 2013 року від КП «Управління капітального будівництва» бюджетних коштів, керівники «Буд Енерго Стандарту» перерахували їх через ТОВ «WM-Україна» на банківські рахунки підприємств з ознаками фіктивності. До цих фіктивних фірм віднесли ТОВ «Пірол СКФ», ТОВ «Нолас-Нолас 2011», ТОВ «Грандплит», ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011», ТОВ «Компанія «Топ Трейд», через які бюджетні кошти перевели в готівку та розподілили між учасниками схеми.

Досудове розслідування встановило, що низка цих підприємств з ознаками «фіктивності», у т.ч. ТОВ «Пірол СКФ», ТОВ «Нолас-Нолас», ТОВ «Грандпліт», фактично створені з метою прикриття конвертаційної діяльності.

Слідчі зазначили, що висновки підтверджуються свідченнями Олександра Маміна, який є засновником, колишнім директором та бухгалтером ТОВ «Пірол СКФ», директора й засновника ТОВ «ТФМ «Сиурат-2011» Костянтина Плакиди та директором й засновника ТОВ «Компанія «Топ Трейд» Володимира Шаповала.

Нагадаємо, договір вартістю 93 млн. грн на реконструкцію Палацу спорту «Юність»  КП «Управління капітального будівництва» уклало з ТОВ «Буд Енерго Стандарт» в жовтні 2012 року. Улітку 2014-го року прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо розкрадання коштів на реконструкції через завищення обсягів виконаних робіт на два мільйони.

ТОВ «Буд-енерго-стандарт» фігурує у справі про фіктивне підприємництво та діяльність конвертаційного центру, завдяки якому його контрагенти ухилилися від сплати податків на 28,05 млн грн.