На сплаті штрафів ДАІ без конкурсу заробляла приватна фірма
01.10.2015   //  

У ДАІ м. Києва при оплаті водійських штрафів 3% отримувала приватна фірма – ТОВ «Госпей Україна». Про це йдеться у сюжеті Мар’яни Мотрунич у телепрограмі «Наші гроші».

ТОВ «Госпей Україна» було зареєстроване у 2013 році. Тоді ж воно запропонувало ДАІ Києва створити платіжну онлайн-систему, через яку б водії-порушники сплачували штрафи. Київське ДАІ погодилось і підписало з підприємством угоду про онлайн-платежі. Причому, попередньо у ДАІ не оголошували конкурс та не розглядали жодної альтернативної пропозиції. Хоча, журналісти з’ясували, що в Україні достатньо платіжних онлайн-систем, які можуть запропонувати аналогічні послуги.

Згідно з домовленостями з ДАІ, «Госпей» отримувало 3% від суми оплати, хоча, за інформацією експерта з платіжних систем Олени Прімєрової, звичним є тариф 1% – 1,5%, а 3% вважається максимальним.

Нову угоду з «Госпей» щодо онлайн-оплати штрафів столична ДАІ уклала на початку 2015 року. Тоді київських даішників очолював полковник міліції Микола Макаренко, якого весною було оголошено в розшук через звинувачення у отримання незаконних коштів в МРЕВ при оформленні авто.

Новий начальник управління ДАІ УМВС України в місті Києві Святослав Зубицький запевнив журналістку, що нещодавно розірвав договір з підприємством. У «Госпей» цю інформацію не підтвердили, але й не спростували. У київському ДАІ стверджують, що сам договір із «Госпей» взагалі зник.

У ДАІ не оприлюднили інформацію, яку саме суму сплатили київські водії-порушники через систему онлайн-платежів.

Починаючи з 2013 року, «Госпей» співпрацював у чотирьох проектах МВС: «Сплата штрафів», «Держава служба охорони», «Транспортний податок», «Реєстрація транспортних засобів». Причому підприємство використовувало символіку МВС в своїй рекламі, позиціонуючи себе повноправною і єдиною системою онлайн-платіжок від Міністерства внутрішніх справ.

Власниками ТОВ «Госпей Україна» є кияни Олена Олійник та Юрій Пархоменко, який водночас є директором.