Міноборони часів Януковича незаконно продало бомбардувальники зі знижкою на 7 мільйонів
01.10.2015   //  

У 2013 році посадовці Міноборони і ДП «Спецтехноекспорт» незаконно продали два стратегічних бомбардувальники за 4,1 млн. грн. Ця ціна виявилась заниженою на 6,9 млн грн. Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду м.Києва від 25 вересня.

У 1992 році Україна підписала протокол до Договору між СРСР і США про про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь. У 1993 р. США підписало з Україною угоди щодо надання допомоги у ліквідації стратегічної ядерної зброї. На виконання цієї угоди у 1998 р. президентом України затверджено Комплексну програму, де йшлося про утилізацію та ліквідацію літаків типу ТУ-95МС, призначених для застосування ядерної зброї.

Водночас програма передбачала переобладнання двох стратегічних бомбардувальників ТУ-95МС вартістю понад 65 млн. грн. з колишніх важких бомбардувальників у літаки-розвідники. На це у 2001-2003 рр. мали виділити кошти з держбюджету у розмірі $1,6 млн.

Однак у 2011 році Міноборони включило ці бомбардувальники у перелік військового майна, що підлягає відчуженню. У подальшому службові особи Кабміну перелік схвалили і прем’єр-міністр його підписав.

У 2013 р. ДП «Спецтехноекспорт» продало бомбардувальники ТОВ «Авто-Трейд Україна» за 4,1 млн грн. Слідчі стверджують, що ціна була занижена і держава недоотримала з їх продажу 6,9 млн грн. Водночас наголошується, що законні підстави для відчуження майна були відсутні.

Кримінальне провадження порушено 6 липня 2015 р. за ст. ККУ – зловживання владою або службовим становищем.

Ухвалою від 25 вересня суд надав слідчому Генпрокуратури тимчасовий доступ до документів в Адміністрації президента. Йдеться указ президента від 1998 р., яким затверджено Комплексну програму скорочення та ліквідації стратегічних авіакомплексів.

Власниками Дніпропетровської фірми «Авто-Трейд Україна», що купила літака, є Олександр Денисенко та Ігор Циганков. Чи перепродувала вона ці літаки з матеріалів суду невідомо. 13 серпня Печерський райсуд наклав арешт на обидва літаки, заборонивши ТОВ «Дніпробізнесбуд» їх використовувати. «Дніпробізнесбудом» володіють Ганна Шафранська і Валерій Бочков.