Скандальні забудовники отримали від депутатів безкоштовно гектар для будівництва «Воробйових гір»
30.09.2015   //  

Депутати Харківської міськради дозволили змінити цільове призначення восьми земельних ділянок загальною площею 0,82 млн грн. Про це йдеться у рішенні сесії Харківської міськради від 23 вересня, копії яких є в розпорядженні «Наших грошей».

Депутати дозволили фізособі Сергію Шуголю переоформити дві ділянки під будівництво багатоквартирного будинку. Раніше ці ділянки площею 0,22 га по провулку Шевченківському, 36 могли бути використанні тільки під будівництво та обслуговування житлового будинку (присадибна ділянка).

Аналогічний дозвіл отримав В’ячеслав Ігнатов. Для своїх шести ділянок загальною площею 0,60 га по вул. Чернівецькій 3В.

За даними депутата Харківської міськради Анатолія Родзинського, ці рішення прийняті на користь власники житлового комплексу «Воробйови гори», який будується за вказаними адресами. Оформлення землі під особисті потреби людей з подальшою зміною цільового призначення допомогло забудовникам безкоштовно отримати майданчики від будівництво багатоповерхівок.

Перший будинок ЖК «Воробйові Гори» був зданий у 2012 році по вулиці Чернівецькій, 5. На даний час здані в експлуатацію та заселені три будинки.  Житловий квартал позицінується як житло економ-класу – тут будують «гостинки». У єдиному реєстрі юридичних осіб є дані про два ОСББ , які були створені в цьому районі. В обох керівником є Сергій Шуголь.

У березні 2014 року суд прийняв рішення визнати право власності за трьома фізичними особами на житловий будинок загальною площею 3844,3 кв.м.. Будинок був побудований за адресою вул. Чернівецька 5 в на двох земельних ділянках – площею 0,1000 га та 0,0600 га (кадастрові  номери: 6310136600:09:003:0066, 6310136600:09:003:0067).  В тому ж році ОСББ багатоквартирного будинку «Воробйові гори 2»також через суд змогло заключити договори на обслуговування будинків АК «Харківобленерго».

У вересні 2014 року прокуратура міста Харкова  повідомила, що один з будинків у цьому кварталі було побудовано без документів. «Копії договорів купівлі-продажу земельних ділянок, на яких розташована ця будівля, що не були завірені належним чином, і взагалі, цільове призначення одного з них – садівництво. Будинок не має затвердженого проекту, він не введений в експлуатацію Державною архітектурно-будівельною інспекцією», – йшлося у повідомленні правоохоронців.

В березні 2015 року апеляційний суд скасував рішення про надання права власності фізичним особам на багатоквартирний будинок.

24 червня 2015 року депутати Харківської міськради прийняли рішення затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності зі зміною цільового призначення по вул. Чернівецькій, 5-В для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Будувати дозволили до кінця 2017 року.

Крім того, у червні 2015 року було створене ТОВ «Воробйові Гори» й зареєстроване за адресою: пров. Шевченківський, 30А. Засновником та директором є Лисенко Сергій Олександрович.