Завод Фірташа замовляє електрики на третину мільярда у «Енергомережі» з групи Крючкова-Суркіса-Кононенка
28.09.2015   //  

ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» 17 вересня акцептувало пропозицію ПАТ холдингова компанія «Енергомережа» на постачання електроенергії по 30 квітня 2016 р на суму 329,96 млн грн. Остаточно угода має бути укладена до 16 жовтня. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

«Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК), який контролюється групою Дмитра Фірташа, лише з другого разу зміг провести тендер на електроенергію.

Цього разу єдиним конкурентом «Енергомережі» було івано-франківське ТОВ «Західні Енергетичні транзити».

А на перший тендер у червні у «Енергомережі» було двоє конкурентів – ТОВ «Енерготрейд груп» Олександра Малиновського і СП «Колос» з Харкова. Остання фірма і мала стати переможцем, бо її пропозиція була найдешевшою. Однак ЗТМК відхилив дешевшу заявку через кілька прострочених довідок і акцептував «Енергомережу». Але потім скасував цей акцепт і провів тендер наново, у якому в «Енергомережі» вже не було дешевших конкурентів.

Нагадаємо, рік тому «Запоріжжяобленерго» за 200 тис грн. продало «Енергомережі» борги місцевих підприємств за спожиту електроенергію на 950 млн грн. У тому числі було продано і борги ЗТМК, які «Енергомережа» згодом взагалі списала.

По цій оборудці МВС порушувало карну справу, яку згодом закрила Генпрокуратура.

Головою правління «Енергомережі» є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів «Енергомережі». Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував «Динамо» (Київ) після розриву контракту динамівців з «Приватбанком» Ігоря Коломойського.

У свою чергу президентом Федерації футболу України цього року став народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Андрій Павелко, а його заступниками по ФФУ стали представники групи Суркіса. У парламенті Павелка пов’язують з замголови фракції ББП Ігорем Кононенком, який є давнім бізнес-партнером Порошенка.

Брат Дмитра Крючкова Леонід з минулого року працює заступником директора «Укрінмашу», що є дочірнім підприємством державного концерну «Укроборонпром» з президентської вертикалі Порошенка. Контроль за експортом зброї нині здійснює перший зам секретаря РНБОУ Олег Гладковський (раніше мав прізвище Свинарчук), який також є бізнес-партнером Порошенка.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, Кононенко лобіює призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови.

Одним з акціонерів «Запоріжжяобленерго» є група Костянтина Григоришина. Їй також належать частка акцій «Черкасиобленерго», де днями розпочався корпоративний конфлікт. Представники Григоришина заявили, що керівник «Черкасиобленерго» Світлана Кузьминська представляє саме «Енергомережу» і зараз виводить кошти з обленерго, створюючи штучну заборгованість перед структурами «Енергомережі».