Мінюст найняв юристів за 11 мільйонів для захисту від іноземних вкладників Лагуна
21.09.2015   //  

Міністерство юстиції України 11 вересня за результатами тендеру уклало із міжнародною юридичною фірмою «Foley Hoag AARPI» угоду щодо надання юридичних послуг на суму 450 тис. євро (близько 11 млн. грн.). Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

«Foley Hoag AARPI» буде представляти Україну в арбітражному трибуналі Міжнародного центру з урегулювання інвестиційних спорів. Йдеться про справу за позовом компаній «City-State N.V.», «Praktyka Asset Management Company LLC», «Crystal-Invest LLC» та «Prodiz llc» проти держави Україна. За даними «Дзеркала тижня», у березні 2014 р. цей позов оцінювався приблизно у 500 млн. грн.

Позивачі вважають, держава не вжила практично ніяких заходів для захисту прав іноземних і українських компаній та громадян. Вони хочуть повернути депозит у розмірі 211 млн. грн., розміщений у липні 2010 р. у «Кредитпромбанку». Банк перестав виплачувати відсотки після того, як у березні 2013 р. його придбав власник ПАТ «Дельта Банк» Микола Лагун. Він запропонував повернути клієнтам-нерезидентам лише 20% вкладу.

Позивачі вважають, що Лагун вивів кошти з «Кредитпромбанку» через кіпрські компанії Rabiturna Limited та Kalouma Holdings Limited у «Дельта Банк». Обидва банки у березні цього року були визнані неплатоспроможними. «Кредитпромбанк» у червні ліквідували.