У Саакашвілі переграли підряд на очисні споруди Вилкове – вийшло на 4 мільйони дешевше, ніж при Палиці
14.09.2015   //  

Департамент екології та природних ресурсів Одеської облдержадміністрації 3 вересня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Полімерконструкція лтд» на реконструкцію каналізаційних очисних споруд міста Вилкове вартістю 57,15 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Тендер на очисні споруди Вилкове вже проводився у березні цього року, коли облдержадміністрацію очолював «приватівець» Ігор Палиця. Тоді підряд вартістю 61,29 млн грн. виграло ТОВ «СМУ-22». Однак вже за два місяці договір було розірвано за згодою сторін ще до початку виконання робіт, і було оголошені нові торги, які і «Полімерконструкція» виграла, запропонувавши на 4 млн грн. меншу суму.

«Полімерконструкція лтд» на березневому тендері пропонувала виконати роботи на 1,5 млн грн. дешевше від тодішньої пропозиції «СМУ-22». Однак тоді її заявку було відхилено через відсутність низки довідок .

Цього разу на тендері у департаменту екології не виникло питань до заявки «Полімерконструкції», яка була ще дешевшою, ніж весною. Однак в облдержадміністрації після розкриття пропозицій на початку серпня виникли претензії до фірм «Укрспецтехніка» та «Одесгідроспецбуд», які пропонували виконати роботи ще дешевше від «Полімерконструкції» – за 55 та 57 млн грн. відповідно.

Претензії до заявок були наступні. «Укрспецтехніка» у тому числі не надала копії трудових книжок усіх своїх інженерів, а «Одесгідроспецбуд» не надала документів на принтер «Xerox», столи, шафи та інше офісне устаткування, а також будівельну техніку. Також окрім формальних претензій компаніям закинули те, що вони у своїх кошторисах не врахували окремі види робіт по каналізації Вилкове, що могло дозволити фірмам занизити вартість своїх тендерних заявок (див. весь протокол відхилення).

«Одесгідроспецбуд», яке раніше не вигравало жодного державного тендеру, подало скаргу у Антимонопольний комітет щодо порушення проведення порядку проведення тендеру. Розгляд скарги міг продовжуватись більше місяця. Але голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі звернувся до АМКУ з проханням пришвидшити процедуру розгляду, оскільки реконструкцію каналізації у Вилкові проводять за грантові гроші Євросоюзу і терміни для реалізації проекту є вкрай стислими. АМКУ погодилось з проханням і на десять днів раніше від визначеного терміну розглянуло скаргу на користь замовника – рішення департаменту екології ОДА по відхиленню заявки «Одесгідроспецбуд» було визнано правильним (див. все рішення АМКУ).

Разом з тим, у виданні «Думська», яке належить конфліктуючому з командою Саакашвілі від нардепу Блоку Порошенка Олексію Гончаренко, вийшла інформація, що розкриття пропозицій проходило під наглядом радника губернатора Теймураза Нішніанідзе. А за фірмою «Полімерконструкція лтд» нібито «стоїть киянин Володимир Жмак, перший заступник голови облдержадміністрації» Саакашвілі. Жодних доказів на підтвердження цієї заяви не оприлюднено.

ТОВ «Полімерконструкція лтд» зі статутним капіталом 31,5 тис грн. зареєстровано у Києві по вул. Грушевського, 28/2, н.п 43. За даними податкової, це одна з найбільших адрес масової реєстрації юросіб Києва. «Полімерконструкція лтд» на початку вересня також виграла тендер Департаменту ЖКГ і ПЕК Київської облдержадміністрації на будівництво позамайданчикових каналізаційних трубопроводів в смт Баришівка Київської області вартістю 5,08 млн грн. У «Віснику держзакупівель» немає жодних даних про те, що ця фірма раніше вигравала державні тендери.

Засновниками ТОВ «Полімерконструкція лтд» є Олексій Майєр та Володимир Чіріч, який за часів Леоніда Кучми очолював центральне будівельне управління Міноборони, а згодом був прикомандирований до Адміністрації президента Віктора Медчведчука. Син Чіріча Дмитро відомий як представник групи Дмитра Фірташа у низці облгазів та компанії «УкрГазЕнерго». Також фірма Дмитра Чіріча ТОВ «Бізнес Інформація Технологія» два роки тому отримала підряд на благоустрій пляжно-паркової зони міста Южне Одеської області вартістю 7,00 млн грн. Однак у 2015 році Южненська міськрада обрала іншого підрядника за 10,84 млн грн.