Екс-прокурору Рівненщини дозволили не показувати декларацію, бо він звільнився
11.09.2015   //  

Журналісти видання «Четверта влада» через суд намагаються зобов’язати Генпрокуратуру оприлюднити декларації екс-прокурора Рівненщини Василя Присяжнюка за 1992-2013 роки. Про це повідомляє журналістка Рівненського агентство журналістських розслідувань Антоніна Торбіч на corruptua.org.

У грудні 2014 року журналісти звернулися до Генпрокуратури із запитом на доступ до публічної інформації, попросивши надати копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 1992-2013 роки Присяжнюка та біографічну довідку щодо нього.

Генпрокуратура відмовила у наданні інформації та документів, мотивувавши це тим, що 23 жовтня 2014 року Присяжнюка звільнили з органів прокуратури.

Після цього головний редактор видання звернувся до Уповноваженого ВРУ з прав людини зі скаргою на Генпрокуратуру, яка приховує декларації екс-прокурора Рівненщини. Прокуратура відмовила і Уповноваженому, використавши той же аргумент: звільнення з прокуратури.

Журналісти звернулися в Окружний адмінсуд м.Києва з вимогою зобов`язати Генпрокуратуру оприлюднити інформацію. У першій судовій інстанції їм відмовили у задоволенні   претензій.

Наразі журналісти подали скаргу на рішення суду першої інстанції до Київського апеляційного адміністративного суду.

Раніше журналісти також з’ясували, що Присяжнюк привтизував службову квартиру, площею 93 кв м на вул. Буковинській, 3, яку йому виділила Рівненська міськрада у 2012 році. Тоді у прокурора вже був будинок площею 69 кв.м, а у його родини – квартира 106,5 кв. м.

Від «Наших грошей»:

За ст.45 закону про запобігання і протидію корупції, особи, що звільнилися, зобов’язані протягом одного року подавати за своїм останнім місцем роботи декларацію про майно і доходи за минулий рік.