Прокуратура намагається відсудити землю на14 мільйонів у замголови держгеокадастру Харківщини
05.09.2015   //  

Харківська міжрайонна прокуратура подала до суду позовну заяву щодо визнання незаконними договори оренди 22 земельних ділянок на території Харківського району вартістю 14,5 млн. грн. та повернення їх із незаконного володіння.

Про це повідомляє сайт обласної прокуратури.

Наприкінці листопада 2014 р. заступник начальника Головного управління Держгеокадастру в Харківській області Віталій Луценко взяв в оренду щонайменше 22 земельні ділянки загальною площею 684,58 га поблизу сіл Глибоке, Вільхівка, Руські Тишки, Липці та Тернова в Харківській області. Усі ділянки мають сільськогосподарське призначення (рілля) і були орендовані на 49 років.

За повідомленням прокуратури, накази Держземагентства прийняті із порушенням вимог земельного законодавства. Зокрема, майбутній фермер не обгрунтував необхідність отримання такої кількості землі, можливостей її обробки та перспектив діяльності господарства. До того ж відведені земельні ділянки не є єдиним масивом.

Орендар замість того, щоб створити фермерське господарство, яке і повинно було обробляти ділянки, передав 610 га землі в суборенду ТОВ «Велес-Агро». Ця фірма належить Олександру Трусову і Євгенії Остаповій.

Нагадаємо, Луценко в порушення закону «Про запобігання корупції», не вказав в декларації про доходи та майновий стан за 2014 рік орендовані земельні ділянки. Крім того, він приховав інформацію про бізнес членів своєї сім’ї.