Одеський припортовий злив лондонському новачку карбаміду на півмільярда з приємною знижкою
02.09.2015   //  

За перше півріччя 2015 року державне ПАТ «Одеський припортовий завод» експортувало карбаміду на 2,33 млрд грн. Чверть поставок на суму 517 млн грн. припало на фірму «Newscope Estates Limited» (Лондон), яка ввійшло у число контрагентів заводу лише в квітні і відразу почало отримувати карбамід по найдешевшим цінам.

Відповідні дані про експортні ціни ОПЗ «Нашим грошам» надало джерело у Державній фіскальній службі.

Перша партія гранульованого карбаміду марки «Б» пішла на адресу «Newscope Estates Limited» 21 квітня поточного року. Після цього було ще десять партій.

В усіх випадках задекларовані на митниці ціни на карбамід для «Newscope» були нижчими від цін для інших контрагентів ОПЗ.

Наприклад, 21 квітня карбамід для «Newscope» пішов по $240 за тонну, а 14 і 24 квітня ОПЗ продавав швейцарській фірмі «Nitora Commodities AG» по $251 – на 5% дешевше.

Ще більшою різниця була 21 і 22 травня між цінами для «Newscope» ($238) і британського «Agrofertrans Limited» ($257) – 8 відсотків.

Ця знижка і є понаднормовим прибутком, який «Newscope» може далі отримати при перепродажі карбаміду за ринковими цінами.

У доларовому еквіваленті вартість експорту карбаміду ОПЗ за півріччя склала $110 млн. На тримісячні поставки «Newscope» припало $24 млн, або 22% усього експорту. За півроку це другий показник за обсягами серед усіх семи контрагентів ОПЗ. Найбільшим був «Nitora Commodities AG» ($35 млн), який вже давно є партнером ОПЗ.

Нагадаємо, народний депутат Сергій Каплін нещодавно заявив, що нібито прем’єр-міністр Арсеній «Яценюк через компанію Newscope Estates Limited контролює експорт аміаку і карбаміду з ОПЗ».

У свою чергу директор ОПЗ Валерій Горбатко нещодавно заявив, що карбамід буде торгуватись по $270-320 за тонну. Хоча майже весь карбамід для «Newscope» відправлявся по $236-241 за тонну, і лише три партії були дорожчі від $270 на 5-9 доларів.