Чиновника, який вимагав хабар за виділення землі, засудили до 6 років тюрми
02.09.2015   //  

Київський райсуд м.Харкова призначив 6 років ув’язнення в якості покарання депутату селищної ради і екс-голові земельної комісії за вимагання хабара. Про це пише «Перша інстанція» з посиланням на вирок суду від 29 липня.

Згідно з матеріалами справи, у жовтні 2013 року житель Харківщини на ім’я Олексій захотів отримати у власність 0,5 га в селищі Солоницівка. Для цього зв’язався з підсудним, що був тоді головою земельної комісії, який проінструктував його щодо збору документів, а також повідомив, що необхідно заплатити $1,5 тис за підготовку рішення земельною комісією і його підтримку на сесії селищної ради. Земельну ділянку Олексій оформляв на своїх трьох знайомих, діючи за довіреністю від них.

Пізніше чиновник став вимагати ще $15 тис за затвердження проектів землеустрою. Після цього Олексій звернувся до правоохоронних органів. У квітні 2014 р. голові земельної комісії передали 170 тис грн. ($15 тис) міченими купюрами. Під час передачі хабара його було затримано.

На суді обвинувачений вину не визнав і стверджував, що справа проти нього є замовною, оскільки він нібито заважав колишньому голові земкомісії Солоницівської селищної ради. Він повідомив, що $1,5 тис отримав за підготовку документації для оформлення земельних ділянок і передав їх уповноваженій особі. Щодо 170 тис грн., то як він стверджував, ці гроші були отримані від продажу ділянки його колишньої дружини.

В ході розгляду справи потерпілий, в якого вимагали хабар, змінив свої показання. Олексій заявив, що вів переговори з чиновником не тільки з приводу трьох ділянок, а й щодо купівлі-продажу ще одної ділянки. І вищезгадані 170 тис грн. начебто мали стати платою за землю екс-дружини чиновника. Потерпілий стверджував, що оперативний працівник УБОЗ ГУМВС України в Харківській області чинив на нього тиск, намагався заволодіти його квартирою, і не виконав свої обіцянки щодо надання йому ділянок за його успішну роботу.

Однак суд визнав ці показання непідтвердженими документально і до уваги не взяв.

Відтак чиновника визнали винним на підставі ч.4 ст.368 Кримінального кодексу (в редакції станом на 26.04.2014) – отримання посадовою особою неправомірної вигоди у великому розмірі з використанням наданої йому влади, у поєднанні з вимаганням. Обвинуваченому призначили 6 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 3 роки, конфіскацією майна і 170 тис грн., вилучених при затриманні.

За даними видання «Адвокат-Консалтинг», вирок суду стосується позапартійного депутата Солницівської селищної ради Сергія Чернова. Щодо ще одного екс-голови земкомісії, якого Чернов вважав причетним до порушення справи щодо нього, то це позапартійний депутат селищної ради Олександр Дьомкін.