Андріївську церкву знову ремонтують – цього разу за 7 мільйонів
20.08.2015   //  

Національний заповідник «Софія Київська» Мінкультури України 17 серпня за результати тендеру уклав дві угоди з ТОВ «Екстер’єр-Будсервіс» на ремонт Андріївської церкви на загальну суму 6,80 млн гривень. Про це стало відомо з «Вісника державних закупівель»

До кінця 2015 року мають укріпити схил пагорбу Андріївської церкви, поремонтувати водовідну систему, відреставрувати центральні сходи, відновити огорожу та поставити хвіртку.

Ремонтно-реставраційні роботи фасаду церкви мають бути завершені до кінця 2016 року.

Між сторонами також укладено договір щодо гарантії на 3 роки з моменту здачі Акту виконаних робіт.

«Екстер’єр-Будсервіс», яке було засновано Петром Соляником у травні 2013 року, раніше не вигравало тендери на держзакупівлі.

Єдиним конкурентом «Екстер’єр-Будсервіс» було ТОВ «Сакра-Град» Ігоря Грабовського. Їхня пропозиція була дорожче і складала 7,3 млн гривень.

З часу появи «Вісника державних закупівель» у 2008 році було опубліковано дані про підряди на ремонт Андріївської церкви щонайменше на 48,81 млн гривень. Останні роботи замовлялись у 2011 році.

Андріївська церква знаходиться на території державного заповідника «Стародавній Київ». Гора, на якій стоїть церква, схильна до зсувів ґрунту. Через це там проводяться укріплювальні роботи.

Разом з тим, у 2010 році внизу схилу по вул. Боричевтік, 9а розпочалося будівництво бізнес-центру. За інформацією ЗМІ, це будівництво загрожує подальшим руйнуваннями Андріївській церкві.

Київрада виділила цю землю під забудову у 2000 році Василю Гурєєву, який до того часу був міністром машинобудівництва, а згодом обирався народним депутатом.

За даними «Дзеркала тижня», нинішній нардеп Юрій Дерев’янко і Василь Гурєєв раніше були причетні до групи фірм («Арт-мастер», «3-Т»), які останніми роками разом з концерном ЄДАПС контролювали роботу державних реєстрів Міністерства юстиції, у тому числі ЄДР.