Порошенківський власник «Дарниці» створює у Мінздорові монополію на допуск ліків в Україну
17.08.2015   //  

Керівником Державного експертного центру призначено Івана Бавикіна, який недавно ще був помічником народного депутата від Блоку Петра Порошенка Гліба Загорія, власника фармацевтичного заводу «Дарниця».

У зв’язку з цим «Центр протидії корупції» та БФ «Пацієнти України» заявили про конфлікт інтересів у призначенні керівником Державного експертного центру Івана Бавикіна помічника народного депутата від БПП Гліба Загорія, який є власником фармацевтичного заводу «Дарниця».

За інформацією громадського руху «Чесно», ще декілька місяців тому Бавикін працював помічником Гліба Загорія, але швидко зник зі списку його помічників саме напередодні призначення на цю посаду. До цього він встиг попрацювати радником колишнього очільника Державної служби лікарських засобів в м. Києві.

«Фактично людина, яка працювала помічником одного з найбільших гігантів на ринку фармацевтики, тепер прийматиме рішення, які препарати допускати на український ринок, а які ні, – стверджує Олександра Устінова, член правління «Центру протидії корупції». – Тепер «Дарниця» може отримати доступ до інформації щодо інноваційних препаратів та їх випробовувань, або скористатися шансом та не пустити на ринок продукти-конкуренти, як це колись було з литовським препаратом «Мілдронат».

Державний експертний центр надає експертний висновок щодо того, чи може той чи інший препарат продаватися на території України. Після цього, на основі висновку ДЕЦ, Державна служба з лікарських засобів видає дозвіл на реєстрацію препарату в Україні.

«Таке призначення може стати суттєвою загрозою для передачі закупівель міжнародним організаціям, – стверджує Дмитро Шерембей, голова правління БФ «Пацієнти України». – Адже саме Гліб Загорій свого часу блокував проходження відповідних законопроектів у Верховній Раді. Тепер його ставленик у ДЕЦ надаватиме свій експертний висновок, чи можна препарат пускати на український ринок, чи ні. Не складно уявити, якими будуть висновки саме по міжнародних закупівлях».

Свого часу перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко теж працювала адвокатом компанії «Дарниця».

«Такий збіг обставин є навряд чи випадковим, – додає Устінова. – Ми все більше бачимо, як власник «Дарниці» розставляє потрібних його бізнесу людей в Міністерстві охорони здоров’я. Чекаємо на призначення нового голови Державної служби лікарських засобів, адже її попередній одіозний очільник Олексій Соловйов теж був ставлеником Гліба Загорія ще за часів єкс-Прем’єра Миколи Азарова. Такі призначення на ключові посади людей, вихідців з однієї бізнес-структури викликають в мене великий подив, але дають розуміння того, що реформувати ніхто нічого не збирається, адже цим людям вигідна стара система», – додає вона.