«Нафтогаз» перейшов на мобільний зв’язок турецького «Астеліту»
17.08.2015   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 6 серпня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Астеліт» на послуги мобільного зв’язку на 2,06 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

У конкурсній документації повідомляється, що «Нафтогаз» замовив три тарифні пакети для 20, 40 та 340 абонентів. Також передбачено роумінг до Росії, Туреччини, Єгипту, Китаю, Японії, Європи, США та інших країн.

Цінові нюанси укладеної угоди у «ВДЗ» не оприлюднено. Відомо, що «Астеліт» пропонував не найдешевші послуги. «МТС Україна» і «Київстар» пропонували «Нафтогазу» свої послуги на 400 тис грн. дешевше.

Однак держкомпанія відхилила їх заявки через формальні претензії до заявок. Наприклад, у заявці «Київстару» було пронумеровано та підписано аркуші, а не сторінки. А «МТС Україна» надало лист Державної фіскальної Служби з інформацією про наявний податковий борг та причини його виникнення замість оригіналу довідки податкового органу про відсутність заборгованості по сплаті податків і зборів.

При цьому до заявок «Астеліту» та ТОВ «ТриМоб» жодних претензій «Нафтогаз» не виказав. Це дало змогу завершити закупівлю послуг мобільного зв’язку, яка тягнулась ще з початку року.

Це була вже третя спроба, два рази «Нафтогаз» відміняв відкриті торги через відхилення заявок усіх учасників. Відтак кожного разу пролонгувалась минулорічна угода з крупним оператором зв’язку. У свою чергу голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв мав претензії до цієї угоди. Під час спілкування з журналістом «Наших грошей» у фейсбуці, Коболєв виказав незадоволення величиною рахунків за понаднормовий роумінг. Ці виплати не входять в основну суму тендерної угоди, їх потрібно оплачувати додатково. Відтак вони можуть значно перевищувати різницю в тендерних пропозиціях між «Київстаром» та «МТС» з одного боку та формально більш коштовним «Астелітом».

Відтак торги відбулись з третього разу, коли були бездоганно оформлені заявки «Астеліту» і «ТриМобу» – двох учасників, потрібних для проведення відкритих торгів.

«Астеліт» належить турецькій компанії «Turkcell», яка у червні викупила у СКМ Ріната Ахметова 45% акцій мобільного оператора.

«ТриМоб» належить «Укртелекому» Ріната Ахметова.

«МТС Україна» та «Київстар» контролюються акціонерами з Росії.