Від Григоришина-Крючкова до «Київводоканалу»
14.08.2015   //  

11111мордаКерувати київською водою і газом посадили менеджера з президентського угрупування.

У столичній комунальній сфері сталася річ, на котру по більшість не звернула уваги, а дарма. Йдеться про одне кадрове призначення: 3 липня наглядова рада ПрАТ «Компанiя Київенергохолдинг» призначила нового генерального директора – ним став Вiталiй Сергiйович Найдюк. Чому це важливо? Тому що «Київенергохолдинг» (КЕХ) – це та сама «прокладка», яка утримує контрольні пакети «Київводоканалу» і «Київгазу».

сміда1 сміда2

Хто такий Віталій Найдюк?

Віталій Найдюк

Віталій Найдюк

За даними ЄДРПОУ свого бізнесу Найдюк не мав, однак згідно з його біографією встиг попрацювати на керівних посадах у низці цікавих компаній – і приватних, і комунальних.

Останнє місце роботи Найдюка – ПрАТ «ХК«Енергомережа», де він обіймав посаду фiнансового директора.

Ця фірма стала відома півроку тому через історію з імпортом російської електроенергії. Восени Міненерго Юрія Продана дозволило імпорт російської електроенергії в Україну, погодивши заявки ДТЕКу Ріната Ахметова і «Енергомережі». Після того, як виявилося, що до складу наглядової ради раніше входив рідний брат міністра Продана Петро, розгорівся скандал. І замість приватних компаній імпортом зайнялися державні структури. Тим не менш дозвіл для «Енергомережі» став приводом для відставки замміністра енергетики Вадима Уліди («трошки перевищив свої повноваження», сказав тоді Продан. Сам Уліда інтерв’ю розповідав, що корупції не було: хто прийшов – тому й дозволили).

Дмитро Крючков

Дмитро Крючков

Чия ж «Енергомережа»? Очолює підприємство екс-нардеп від БЮТ Дмитро Крючков, він же має безпосередній стосунок до номінальних власників.

До кінця 2014 р. акціями «Енергомережі» володіла фізособа, імені котрої SMIDA не розкриває, а тепер акції переведено на кіпрську контору «ЮЕЙ Енергосет Холдінгз лтд».

Кіпрська «прокладка» записана на двох українок – Наталію Локтіонову (99,9%) та Тетяну Саєнко (міноритарний пакет в 0,1%, вона ж директор кіпрської компанії).

витяг кіпр 1 витяг-кіпр-2

Раніше вони були приписані в одному помешканні в Дрогобичі. У тому ж будинку – але в іншій квартирі, був свого часу приписаний ревізор «Енергомережі» Валерій Саєнко.

локтіонова-саєнко-дрогобіч

До речі, у документах кіпрського реєстру професія Локтіонової вказана – «юрист», а Саєнко – «бізнесвумен». За даними ж українського реєстру, обидві мають юрфірми у Києві і також є співзасновницями Благодійного фонду «Долоні Щастя» Наталії Крючкової – так звати дружину вказаного вище Дмитра Крючкова.

Директором «Долонь» значиться Даниіл Платонов. Раніше він був директором ТОВ «Нексус Трейд», коли воно належало Ігорю Драчуку – члену наглядової ради ПАТ «Мостобуд» екс-нардепа-«регіонала» Володимира Продивуса (і Драчук, і Продивус – з Вінничини).

Нагадаємо, до січня цього року в наглядраді «Енергомережі» було двоє людей з «Мостобуду», однак на початку року, коли накрилася схема з імпортом російської енергії, весь склад ради звільнили, і повідомлень про призначення нового складу на SMIDA все ще немає.

Не варто забувати також, що брат Крючкова Леонід, екс-депутат Київради від БЮТ, у вересні минулого року був призначений в.о. директора підприємства «Укрінмаш» – дочірнього підприємства державного концерну «Укроборонпром». Наразі Крючков все ще є підписантом «Укрінмашу». Окрім того Леонід Крючков записаний кінцевим бенефіціаром компанії «Бейрок Файненс Лімітед», через котру за словами екс-глави СБУ Валентина Наливайченка, нібито виводились кошти біглого екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Про належність Крючкова до різних угрупувань говорять різне. То він працює на Григоришина, то на Кононенка-Суркіса, то особисто на Порошенка через Продивуса. У будь-якому разі мова йде про відтінки кольорів президентського штандарту.

І цілком можливо, вже за тиждень матимемо більше даних про те, хто насправді бере під контроль столичну комуналку.

Як вже говорилося, «КЕХ» тримає акції «Київгазу» і «Київводоканалу».

У «Київгазі» ситуація наразі така. Головою правління є Сергій Горовий, зять голови парламентської фракції «Оппозиційного блоку» Юрія Бойка. А в рамках нещодавньої реструктуризації підприємство поповнилося ще одним Бойківським менеджером: директором дочірнього підприємства «КиївГазЕнерджи», якому з липня делегували функції обслуговування споживачів, призначили колишнього силовика Владислава Красавіна, який зараз є депутатським помічником Юрія Бойка. І натяків на зміни тут нібито не видно.

А от «Київводоканал» на наступну п’ятницю, 21 серпня, уже призначив збори акціонерів. Цей день можна відмічати в календарі жирним червоним маркером, бо останні два роки підприємство акціонерів не скликало, залишаючи керівників, пов’язаних з угрупуванням Януковича (детальніше у статті «Київводоканал. 50 відтінків сімейного»). Можливо, з призначенням Найдюка, прийшла їхня черга на вихід? Бо немає жодних сумнівів у тому, що це досить важливе призначення. Найдюк себе не на вулиці знайшов.

Ще до крючковської «Енергомережі» Найдюк працював фінансовим директором у ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» Костянтина Григоришина. (До слова, «Луганське енергетичне об’єднання» на початку 2000-х очолював вищезгаданий брат екс-міністра Петро Продан).

Комунального досвіду в Найдюка також чимало. У 2006-2011 р.р. Найдюк обіймав безпосередньо у «Київводоканалі» посаду першого заступника гендиректора з економiки та фінансів. Вказаний проміжок часу в основному припадає на період, коли водоканал знаходився під контролем Василя Хмельницького та Андрія Іванова. (Директором водоканалу тоді був Ярослав Філатов, котрий пізніше стане директором «Черкасиобленерго» Григоришина). А коли на водоканал почали заходити менеджери Льовочкіна-Януковича, Найдюк звільнився і знайшов собі роботу у ЛЕО Григоришина.

У 2000-2004 р.р. Найдюк був начальником планово-економічного відділу «Київенерго», яким тоді безроздільно правив Іван Плачков. Нині Плачков у ролі голови наглядової ради компанії, що вже належить Ахметову, годує з підрядів «Київенерго» десятками мільйонів свою власну фірму «Київенергоремонт». І саме у цій фірмі в 2004-2006 р.р. Найдюк був заступником директора й очільником департаменту економіки й фінансів.

Що маємо в сухому залишку? Маємо цінного кадра, котрий за останні 15 років устиг попрацювати на топ-гравців енергетично-комунальної галузі – Плачкова, Хмельницького, Григоришина, і зрештою на Крючкова. Тож зміни у столичній комуналці не за горами. І наостанок відмітимо один характерний момент. У статті присвяченій ЖКГ Києва ми жодного разу не згадали прізвища мера столиці. І не тому, що не хотіли. А тому що Кличко хоч і більше року має ярлик на Київ, але його представники освоюють лише невеличкі котельні по регіонах. Кешогенератор водоканалу працює на інші угрупування.

Леся Іванова, Юрій Ніколов, «Наші Гроші»