Прокуратура не схотіла розбиратись, звідки зять екс-голови «Нафтогазу» взяв гроші на розкішні авто (фото)
13.08.2015   //  

bf47dfa-sagaydak-screen-4Прокуратури Києва відмовилась порушувати справу щодо недостовірних даних у декларації про доходи голови Святошинської райдержадміністрації Іллі Сагайдака. Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

Заступник прокурора Києва Олександр Авраменко у листі від 27 липня заявив про відсутність «будь-яких фактичних даних», які б свідчили про наявність в діях Сагайдака ознак кримінального правопорушення по статті 11 ККУ. Відтак прокуратура не знайшла підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Звернення громадських активістів було переадресовано до Головного управління Державної фіскальної служби у м.Київ.

прокуратура сагайдак

Відтак ГО “Центр протидії корупції” подав скаргу до Печерського суду на бездіяльність заступника прокурора міста Києва Авраменко, яка полягає у безпідставній відмові у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про скоєння злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (незаконне збагачення) Сагайдаком І.В.

У заяві про злочин від 13 липня на ім’я генпрокурора ЦПК повідомив про дані, оприлюднені програмою «Слідство.інфо» про Іллю Сагайдака, якого у 2014 році було призначено головою Святошинської РДА.

У його декларації за 2013 рік було вказано сукупний дохід 30 тис грн., а за 2014 рік – 587 тис грн. При цьому чиновник задекларував наявність автомобіля BMW 750 LI 2012 р.в. та «Range Rover Autobiography» 2011 р.в. Вартість таких авто (на фото) може сягати $100 тис.

Range Rover Autobiography бмв 750 LI

Також Сагайдак задекларував банківський вклад 2014 року у розмірі 1,53 млн грн. при відсутності джерела такого доходу.

Його дружина Ірина у 2013 році заробила понад 4,5 млн грн., а на банківських рахунках мала більше 51 млн. Протягом 2014 року Ірина Сагайдак дозволила собі придбати 6 земельних ділянок, 8 житлових будинків, 29 квартир, 15 гаражів-паркомісць та 8 об’єктів іншої нерухомості. В Святошинській РДА пояснили, що майно, яке знаходиться у власності Ірини, було отримано від її батьків.

Ірина Сагайдак є донькою екс-голови «Нафтогазу України» Олексія Івченка.

ЦПК вказав генпрокурору, що Івченко та його доньки Ірина та Христина були засновниками ТОВ «Європейська газова группа» та ПАТ «Європейський газовий банк». При цьому банк торік отримав значне рефінансування від НБУ, але все рівно був визнаний неплатоспроможним. МВС розпочало кримінальне провадження за фактом привласнення коштів Фонду гарантування вкладів службовими особами Єврогазбанку.

За інформацією міліції, шахраї уклали низку фіктивних депозитних договорів з підставними особами, що дозволило банку необґрунтовано різко збільшити суму відшкодування за вкладами фізичних осіб. Ці кошти намагалися привласнити зловмисники.

Також було встановлено, що при безпосередній участі службових осіб Єврогазбанку банк безпідставно видав кредити на підставних осіб під неіснуючі застави на суму понад 75 млн грн, які, звісно, досі не погашені. Крім цього, банкіри організували схему фальсифікації операцій із заставним майном, що завдало банку збитків ще на 11,5 млн грн.

Вказаних даних про виведення грошей з Єврогазбанку, яке співпало з непоясненим різким збагаченням Сагайдака та його дружини, не вистачило прокуратурі для порушення справи.