Прокуратура так склала позов, що суд не став розглядати повернення державі острова в плавнях Дніпра
02.08.2015   //  

Суд повернув без розгляду позов прокуратури Голопристанського району Херсонської області про розірвання договору між ПП «Янушев» та Голопристанською РДА про оренду земельної ділянки в плавнях річки Дніпро площею 9,80 га.

Про це йдеться в ухвалі господарського суду Херсонської області.

В листопаді 2006 Голопристанською РДА було передано приватному підприємству «Янушев» в оренду на 49 років частину острову Янушев , що входить до території Рибальчеської сільської ради. Земля передавалася для під ведення рибогосподарства.

Земельну ділянку оцінили в 65 тис грн та встановили орендну плату в 3,2 тис грн на рік.

З 2008 року ці землі було включено в проект національного парку «Нижньодніпровський», який до цього часу не реалізовано.

На початку 2015 року на декількох сторінках в інтернеті було розміщено ряд оголошень про продаж острову. Оголошення супроводжувалися фотографіями бази відпочинку, що була тут побудована.

Після цього в.о. начальника департаменту екології і водних ресурсів Юрій Попутько та голова Херсонської державної адміністрації Андрія Путілова написати листи до Голопристанської прокуратури з проханням перевірити діяльність ПП «Янушев» та дотримання підприємством умов договору оренди.

В позові прокуратура, посилаючись на інформацію Держземагенства, вказала, що землі острова Янушев відносяться до земель лісогосподарського призначення та знаходяться в користуванні державного підприємства «Збур’ївське ЛМГ». Також прокуратура посилалася на лист Херсонської ОДА, в якому було вказано на нецільове використання фірмою земельної ділянки.

Але суд ухвалив, що викладені в листі голови Херсонської ОДА Путілова, який став частиною позову, факти не були перевірені. Хоча голова ОДА просив прокуратуру це зробити. Також прокуратура не надала доказів про те, що спірна земельна ділянка знаходиться в користуванні ДП «Збур’ївське ЛМГ».

Більш того, в позовній заяві не були вказані  повна назва відповідача та його ідентифікаційні дані, що є підставою для повернення заяви без розгляду. Також не було наведено доказів про порушення інтересів держави від діяльності ПП «Янушев».

Тому суд повернув позовну заяву прокуратури для виправлення недоліків.

Приватне підприємство «Янушев» зареєстровано в селищі Виноградне Голо пристанського району. Власником та керівником підприємства є мешканець Києва Костянтин Тищенко. Він також є співзасновником ТОВ «Атмніс», яке займається програмним забезпеченням. Ще двома співзасновники цієї фірми є Ігор Луценко та Сергій Присяжний. Тищенко також з Вікторією Луценко є співзасновниками ТОВ «Агенція маркетингового консалтингу». Вікторія Луценко проживає за однією адресою з Ігорем Луценком – бізнес-партнером Тищенка.