У Авакова порушили карну справу за мільярд, який «Запоріжжяобленерго» злило Крючкову
29.07.2015   //  

Посадові особи ВАТ «Запоріжжяобленерго» підозрюються у привласненні 950 млн грн. Про це повідомляє «Ліга.Бізнес» із посиланням на ухвалу Орджонікідзевського райсуду м.Запоріжжя від 21 липня.

Вся схема заволодіння коштами в ухвалі не описується. Згадується тільки один договір від 12 лютого цього року, який дозволяв ПрАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» стягнути з підконтрольного Дмитру Фірташу ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» 42,37 млн грн., які те заборгувало «Запоріжжяобленерго» за електроенергію.

Також місцеві ЗМІ, писали, що «Запоріжжяобленерго» за 200 тис грн. переуступило «Енергомережі» борги своїх клієнтів на суму 346,5 млн грн., а всього за останні півроку таких угод могло бути укладено на 800 млн грн.

Право вимоги коштів на цю суму було передано приватній фірмі напередодні запланованої на грудень продаж 55% акцій «Запоріжжяобленерго». Якщо «Енергомережа» встигне до того часу отримати борги з клієнтів обленерго, то цих коштів вистачить для придбання акцій енергокомпанії.

Низкою ухвал суд надав доступ слідчому МВС до роздруківок по рахунках ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ПрАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» і «Запоріжжяобленерго».

У якості свідка допитано в.о. гендиректора Запоріжжяобленерго Віталій Цадо, який розповів, що 27 квітня його разом з представником Фонду держмайна не пропустили на територію підприємства невідомі охоронці. Особи, які перебувають в будівлі Запоріжжяобленерго утримують в себе печатку підприємства та використовують її для невідомих йому цілей, що не виключає можливості її використання при внесенні змін у реєстраційну документацію.

21 квітня на зборах акціонерів Фонд державного майна змінив голову «Запоріжжяобленерго», близько до братів Ігоря та Григорія Суркісів. Замість нього призначили Віталія Цадо, який у 2008-2009 рр. очолював Луганське енергетичне обєднання Костянтина Григоршина.

«Цадо так і не потрапив на робоче місце. Він організував альтернативний офіс Запоріжжяобленерго в окремому приміщенні, а також альтернативний сайт компанії. Печатка і право підпису знаходиться у Корніленкова», – пише «Ліга.Бізнес».

Від «Наших Грошей»:

За даними Smida, контролюючий пакет акцій Запоріжжяобленерго у розмірі 62,25% належить державі, 16,52% – кіпрській компанії «Lex Perfecta Limited», яку повязують з Ігорем Суркісом, ще 12,31% – «Bikontia Enterprises Limited» з Кіпру, що приписують Костянтину Горигоришину та Ігорю Коломойському.

Щодо компанії «Енергомережа», то на початку 2014 року до її наглядової ради входив Петро Продан, рідний брат міністра енергетики Юрія Продана. Згодом серед топ-менеджерів «Енергомережі» з’явились люди з оточення Григоришина, Суркісів та Порошенка. У 2014 році Міністерство енергетики і вуглепрому під керівництвом Юрія Продана хотіло надати «Енергомережі» ліцензію на імпорт російської електроенергії в Україну. Головою правління «Енергомережі» є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно повязують з Григорієм Суркісом. Його брат Леонід Крючков з минулого року працює заступником директора «Укрінмашу», що є дочірнім підприємством державного концерну «Укроборонпром» з президентської вертикалі Петра Порошенка.