Прокуратура не повернула державі півгектара в Підгірцях, бо землю встигли перепродати
26.07.2015   //  

Суд не зміг витребувати у державну власність 0,37 га на березі Голубого озера у селі Підгірці. Про це йдеться у рішенні Обухівського районного суду Київської області від 9 липня.

У 2008 році Підгірцевська сільрадою передала у власність громадянам ділянки площею 0,37 га і 0,22 га. Ділянки знаходяться на березі Голубого озера, і, як стверджує прокуратура, частково накладаються на плесо, є землями водного фонду і передача їх у приватну власність заборонена законом. Крім того, земля знаходиться за межами села і тому нею може розпоряджатись тільки райдержадмінстрація, а не сільрада.

Порушення було вперше зафіксовано у 2013 році, коли виїзною перевіркою встановлено, що у водоохоронній зоні Голубого озера на спірних ділянках облаштовано пляж. Зі свого боку, сільрада стверджує, що ділянки не належать до водного фонду, оскільки Голубе озеро є затопленим кар’єром.

Суд погодився з тим, що Підгірцевська сільрада неправомірно розрпорядилася землею, вийшла за межі своїх повноважень. За інформацією Держземагенства, спірні ділянки розташовані за межами села Підгірці. Також суд визнав Голубе озеро водним об’єктом і спірні ділянки землями водного фонду і зазначив, що відсутність проекту землеустрою прибережних захисних смуг озера не спростовує фактичного існування прибережної смуги.

Відтак суд визнав недійсними держакти на обидві ділянки, але витребував у власність держави тільки одну площею 0,22 га. Другу ділянку площею 0,37 га суд не витребував, оскільки у березні цього року під час розгляду справи в суді з’ясувалося, цю ділянку перепродали, однак вимоги до нового власника прокурор не пред’явив.

За даними Реєстру майнових прав, власником 0,37 га у березні цього року став Самвел Палян. Інші 0,22 га записані на Олену Цікаленко, яка купила земельну ділянку тільки 22 червня цього року. Інформації про попередніх власників ділянок у реєстрі немає.