Кіпріоти, через яких пройшла приватизація «Укртелекому», пов’язані з Льовочкіним
24.07.2015   //  

Кіпрська фірма «Epic telecom invest ltd», яка ключовою у схемі приватизації та продажу «Укртелекому» Рінату Ахметову, пов’язана з кіпрськими менеджерами Сергія Льовочкіна.

У 2011 році, коли Льовочкін очолював Адміністрацію президента Януковича, Фонд держмайна продав «Укртелеком» компанії «ESU» – дочірній фірмі вищевказаного «Епік телекому». В 2013 році «Епік» перепродала групі СКМ свою дочірку «ESU».

По завершенні оборудки з перепродажем «Укртелекому» фірма «Епік телеком інвест лімітед» змінила назву на «Рага істеблішмент лтд» (Raga establisment ltd).

32-epic2 еріс продала есу

Один з директорів «Раги» Георгіа Георгіу водночас є секретарем у іншій кіпрській фірмі «Утело холдінг лтд» (Utelo holding ltd), яка фігурує у схемі власності банку «Кліринговий дім». Кінцевими бенефіціарами цього банку нещодавно визнали себе сестра Льовочкіна Юлія і його одногрупник по інституту Іван Фурсін. У «Кліринговому домі» Сергій Льовочкін тримає вклад на 19 млн грн.

кліринговий дім

Директором «Утело» є Марія Шуфтас, яка також є директором іншої кіпрської фірми «Оскаро інвестментс лімітед» (Oskaro investments limited). Останню фірму народний депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Льовочкін офіційно визнав власною у своїй декларації про доходи, також вказавши незначну кількість акцій «Укртелекому».

левочкин декаларация

Ще одним директором «Раги» є Адріана Піас. Вона також є директором у фірмах Arakua ltd, Bokar ventures ltd и Kilchoman ltd, які володіють вертольотами групи Дмитра Фірташа. У цих фірмах ще одним директором є Джордж Вілсон Говард – співдиректор «Centragas holding limited», на яку було записано 50% акцій «Росукренерго». Офіційно «Центрагаз» представляла Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна у компанії, яка на паях з російським «Газпромом» у 2000-х роках була монопольним постачальником газу в Україну. Також у «Центрагазі» співдиректором є вищезгадана Марія Шуфтас.

Окрім цього Адріана Піас є директором фірми «Слансан холдінгс лтд» (Slansan holdings ltd). Ця компанія виступає засновником українського ТОВ «Акванова». Ця компанія фігурувала у карній справі по виводу 2 млрд грн. Держінвестпроекту за часів Віктора Януковича. Директором «Акванови» є Ігор Тинний, друг колишнього голови Держівнестпроекту Владислава Каськіва, який був призначений на посаду завдяки дружбі з Льовочкіним.

Також Тинний відомий як голова та акціонер наглядової ради «Закарпаттяобленерго». За даними «Forbes», купував у 2012 році це обленерго у групи «VS Energy» російських підприємців Олександра Бабакова і Євгенія Гінера в інтересах Івана Фурсіна та Сергія Льовочкіна.

Нагадаємо, зараз Генеральна прокуратура України веде карну справу, пов’язану з «Укртелекомом». За даними нардепа Сергія Лещенка, у цій справі фігурує Віктор Янукович. Після оприлюднення цих даних, Льовочкін і СКМ розповсюдили свої заяви про непричетність до приватизації «Укртелекому».

При цьому Льовочкін заявив, що він «не брав участі у приватизації “Укртелекому”, і, відповідно не був бенефіціаром».

А СКМ заявило, що компанія і Ахметов ніколи не були власником компанії EPIC, не володіли ніякими частками в статутному капіталі цієї компанії і не брали участь в її діяльності. «Взаємовідносини групи СКМ і компанії EPIC – це взаємовідносини покупця і продавця», – відмітили у групі Ахметова.