Як Каськів відмивав китайські 2 мільярди через офшори і земельну схему
20.07.2015   //  

kasСуд наклав арешт на докази у кримінальному провадженні за фактом привласнення державних коштів службовими особами Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами і ТОВ «ТД «Борисфен», ТОВ «Боржава резорт» Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 22 червня.

У 2012-2013 рр. Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами через підконтрольне ДП «Державна інвестиційна компанія» надало ряд позик, здійснило інвестиції та поповнення статутного капіталу наступних компаній:

  • ДП «Грін Енерго»,
  • ДП «Національний проект «Ел Ен Джі Термінал»,
  • ТОВ «ТД «Борисфен»,
  • ТОВ «Боржава резорт»,
  • ТОВ «Біонік Девелопмент»,
  • ПрАТ «МЗП «Калинка»,
  • ДП «Дирекція з будівництва та управління «Повітряний експрес» та інших інфраструктурних об’єктів Київського регіону»,
  • ДП «Національний проект «Відкритий світ»,
  • ДП «Національні інфраструктурні проекти»,
  • ДП «Олімпійська надія-2022»,
  • ДП «Національний проект «Якісна вода» та інші.

Встановлено, що фактично діяльність вказаних підприємств була спрямована не на реалізацію національних проектів, а на привласнення державних коштів та коштів, інвестованих Китайською Народною Республікою, в загальній сумі близько 2 млрд.грн.

Слідчі з’ясували, що легалізація коштів відбувалася через рахунки понад 30 підприємств (список з засновниками), які  були відкриті у Київській філії ПАТ «Місто Банк» (пров. Несторівський, 6 літ.А).

Засновниками чи безпосередніми керівниками цих фірм значились особи, підконтрольні Держінвестпроекту. Крім того, слідство підозрює у вчиненні злочину і працівників філії АТ «Місто Банк», де в середині червня цього року слідчі провели обшук. Саме на вилучені там банківські документи, жорсткі диски з відеореєстратора та ін. ухвалою суду накладено арешт.

Власником «Місто Банку» є Іван Фурсін, бізнес-партнер тодішнього голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. У переліку фірм, через які проводили бюджетні кошти, є фірма «Акванова» партнера Фурсіна – Ігоря Тинного, який є близьким товаришем тодішнього голови Держінвестпроекту Владислава Каськіва. (Вже у 2016 році Тинному вдалось отримати від правоохоронців довідки про невстановлення фактів протиправної діяльності ТОВ «Акванова», відтак представникам компанії підозру не висували).

Наразі оприлюднені дані про відмивання грошей через ТОВ «Боржава Резорт», яке отримало 165 млн грн.  державної позики і «ТД «Борисфен», яке отримало 94,2 млн грн. Ці гроші мали стати інвестиційними внесками цих фірм у нацпроекти «Олімпійська надія-2022» і «Якісна вода» відповідно. Однак не стали. У травні 2014 року Держінвестпроект подав до суду на ці фірми, вимагаючи повернення коштів. У судах з’ясувалось, що ці кредити «не мають реального забезпечення, що призводить до високого ризику невиконання позичальником зобов’язань». Незважаючи на це, обидва позови держпідприємство програло.

Розслідуванням встановлено, що відмивання грошей відбувалося шляхом перерахування коштів іноземним компаніям в якості оплати за придбані частки у статутних капіталах українських підприємств (за завищеними цінами).

Так, «ТД «Борисфен» перерахував 15,99 млн.грн. кіпрській компанії «Korsk Enterprises LTD» за купівлю частки у статутному капіталі ТОВ «Джерела Поділля».

У свою чергу, «Боржава Резорт» заплатило $5 млн кіпрській компанії «Septemero Holdings Limited» за придбання частки у ТОВ «Профіт Консалтинг Груп», а далі ці гроші перераховано фізособі і ТОВ «Грінфілд Альянс», які були засновниками «Профіт Консалтинг Груп».

Засновниками «Грінфілд альянсу» були двоюрідний брат Каськіва Олександр Матковський та замоголови Держінвстпроекту Сергій Шут, якого називали особистим бухгалтером Каськіва.

До липня 2012 р. в засновниках «Профіт Консалтинг Груп» була Ганна Кутова, сестра нардепа від Блоку Петра Порошенка Тараса Кутового, який є близьким товаришем Каськіва.

Ще $8,96 млн «Боржава Резорт» перерахувала «Talemba Holdings Limited» (Кіпр) на рахунок в латвійському банку «Trasta komercbanka» за частки у ТОВ «Соломія» та ТОВ «Воловецький завод продтоварів»; $2,35 млн – за частку ТОВ «Карпатія Холдинг»; $3,2 млн за частку у ТОВ «Фортуна Затишок».

Далі з рахунків іноземних компаній гроші повернулись в Україну в якості інвестицій і поповнень статутних капіталів підконтрольних організаторам фірм. Останнім кроком в легалізації коштів стало придбання 444 земельних ділянок на території Закарпатської області на території Міжгірського та Воловецького районів.

Організатори схеми провели гроші по нотаріально посвідчених договорах в якості оплати за придбані земельні ділянки. Втім, насправді гроші нікому не сплачувались, бо земля була заздалегідь виділена і записана на підставних осіб. Далі ділянки записали на компанії, підконтрольні оточенню голови Держінвестпроекту, що унеможливлює повернення в судовому порядку даних цих земель у власність держави, оскільки дані підприємства є законними вигодонабувачами.

Слідчі повідомляють, що голова Владислав Каськів діяв за попередньою змовою із двоюрідним братом Олександром Матковським, службовими особами Держземагенства у Закарпатській обл. та Міжгірської і Воловецької райдержадміністрацій, на території яких і виділялися земельні ділянки.