Рідна фірма сина партнера заступника Кличка, причетна до забудови берегу Дніпра, банкрутує з боргами на півмільярда
20.07.2015   //  

Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби 5 червня зупинив провадження по примусовому стягненню з ТОВ «Майк» 337,79 млн грн. на користь Департаменту економіки та інвестицій Київської міськдержадміністрації. Про це йдеться у копії постанови, опублікованій на сайті КМДА.

майк1 майк2

Наказ про стягнення було видано Київським госпсудом ще у травні 2013 р. Йшлося про сплату пайових внесків на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури у зв’язку з будівництвом житлово-офісного комплексу по вул. Микільсько-Слобідській, 1.

Загальний розмір пайового внеску згідно з договором від 2008 р. становив 468,40 млн грн. Виплачувати його фірма повинна була частинами до 2016 р., однак зобов’язання виконувала тільки перші півроку, виплативши загалом лише 1,5 млн грн. Таким чином на момент подачі позову «Майк» заборгував місту уже 290,62 млн грн. і 47,17 млн грн. пені.

Тому прокуратура в інтересах КМДА звернулася до суду, суд позов задовольнив у повній мірі і видав наказ про примусове стягнення.

Однак у квітні 2015 р. було порушено справу про банкрутство «Майка» і в рамках цієї справи суд ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів. Відтак дії по стягненню боргу фірми перед містом призупинені до розгляду по суті справи про банкротство.

Справа щодо банкротства ТОВ «Майк» була порушена за позовом «Ощадбанку». У 2010 р. фірма взяла в нього кредит, по котрому не розрахувалася, заборгувавши загалом 227 млн грн. Наприкінці березня 2014 р. банк через суд домігся примусового стягнення, однак «Майк» не погасив борг – тож банк подав позов уже про банкротство.

В ході справи про банкрутство суд визнав вимоги ініціюючого кредитора, тобто банку, а також борг перед податківцями у розмірі 3,5 млн грн. Окремо в судовій ухвалі зазначено, що станом на липень заяв від інших кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, не надійшло.

Даних про оскарження фірмою «Майк» жодного із вказаних вище рішень – по банківському боргу, по інвестиційному внеску чи по банкрутству – у судовому реєстрі немає.

Сонячна РівєраНагадаємо, по вул. Микільсько-Слобідській, 1 зводится скандальний житловий комплекс багатоповехівок під назвою «Сонячна Рів`єра».

За даними програми «Схеми», ТОВ «Майк» було задіяне у схемі виводу земелі під це будівництво. Згідно з генпланом тут не мало бути житлової забудови. Частина земель раніше належала місту і мала призначення – благоустрій території і будівництво готельно-офісного центру, але зі збереженням зеленої зони. Ще частина була в приватній власності, на ній мали звести виставковий та реабілітаційний центр, водно-спортивну базу і облаштувати громадські пляжі.

Однак з 2004 року усю землю скупило ТОВ «Майк», в 2007 їй поміняли призначеняння на будівництво готельно-офісного комплексу та ТРЦ, житлово-офісного комплексу з апартаментами, яхт-клубу, дельфінарію та аквапарку і набережних. Ще через два роки «Майк» спродав землю ТОВ «Терра Капітал», яка без зміни цільового призначення оформила документи вже на будівництво суто житлових комплексів. При цьому, аби обійти заборону на будівництво в 100 м від води – замість Дніпра по документах прописали Десенку, скоротивши прибережну захисну смугу вдвічі.

Власником фірми «Майк» станом на укладення договору з містом про пайовий внесок був Дмитро Крапивин, син Володимира Крапивина, бізнес-партнера Вагіфа Алієва та Ігоря Ніконова, нині першого заступника Віталія Кличка по КМДА. Наразі фірма перереєстрована на Євгена Федосєєва.

На сайті самого проекту «Сонячна Рів`єра» він позиціонується як проект державної корпорації «Укрбуд». Разом з тим девелопером виступає приватна компанія зі схожою назвою «Укрбуд Девелопмент», наразі власність виведена на Беліз, однак до 2006 р. власником був анатолій Войцеховський – організатор низи будівництв по Києву, по яких відкрито кримінальне провадження за самовільне будівництво й відмивання грошей.

Окрім того замовником проекту значиться «Терра Капітал», в 2006-2010 р. його співвласником також був Дмитро Крапівін, наразі фірма виведена на створену в квітні цього року британську «Голдсан Ентерпрацзес ЛТД» (номінальним власником записана білізький директор Дженніфер Рене).