Суд заарештував «Межигір’я» Януковича
17.07.2015   //  

Печерський районний суд м.Києва за клопотанням слідчого Генпрокуратури наклав арешт на майно ТОВ «Танталіт» – резиденцію «Межигір’я», де проживав колишній президент Віктор Янукович. Про це йдеться в ухвалі суду від 13 липня.

Йдеться про арешт майна «Центр відпочинку та здоров’я», що розташований по вул. Івана Франка, 19 і житловий будинок по вул. Івана Франкка 18, «Вишгородський масив», будинок по вул. Межигірська 123-а та 100 % статутного капіталу ТОВ «Танталіт» у розмірі 146,63 млн грн.

Арешт накладаено для забезпечення кримінального провадження і відшкодування збитків завданих державі.

Рішенням суду заборонено використовувати та розпоряджатися будь-яким майном резиденції «Межигір’я», а також корпоративними правами ТОВ «Танталіт».

У березні минулого року Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом заволодіння державним майном в особливо великих розмірах – комплексом будівель будинку відпочинку «Межигір’я» с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, а також земельними ділянками, на яких розташований цей комплекс; здійснення фінансових операцій з майном, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження такого майна; одержання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах.

У рамках кримінального провадження повідомлено підозру екс-президенту Віктору Януковичу, колишньому засновнику та директору ТОВ «Танталіт» Павлу Литовченку, колишньому директору ТОВ «Медінвесттрейд» Геннадію Герасименку.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2007 році із користування комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами вилучено 94 об’єкти нерухомості державної власності, розташованих на території урочища «Межигір’я». Майно передано Міністерству охорони навколишнього природного середовища, а потім до статутного фонду НАК «Надра України». У свою чергу, голова правління НАК «Надра України» уклав договір міни, за яким відчужив нерухомість в урочищі «Межигір’я» ТОВ «Медінвесттрейд», яке у тому ж 2007 році продало це майно ТОВ «Танталіт». У 2010-2013 років «Танталітом» збудовано «Центр відпочинку та здоров’я»- так звану резиденцію «Межигір’я», з яких вартість тільки 123 нерухомих об’єктів, станом на 2012 рік, оцінюється у майже 896 млн. грн. До березня 2014 року «Танталіт» безкоштовно забезпечував життєдіяльність колишнього президента України та його родини.

У вересні 2013 р. номінальним власником «Танталіту» став Сергій Клюєв, який повідомив, що придбав компанію в екс-нардепа від Партії регіонів Ігоря Гуменюка.

За даними Держфінмоніторингу, гроші за придбання «Танталіту» Клюєвим надійшли від віргінського офшору «Tisha Investments LTD». На початку 2015 р. стало відомо, що нардеп Сергій Клюєв продав свою частку у ТОВ «Танталіт» самому ТОВ «Танталіт». Міноритарним співвласником з часткою 0,03% є юрист і новий директор «Танталіта» Олександр Приймак.