Григоришинець почав з Донеччини серію тендерів на 2 мільярди по закупівлі трансформаторів по завищеній ціні
16.07.2015   //  
Трансформатори на півмільярда планують встановити у Веселій Долині під Артмеівському (помічено хрестиком) у безпосередній близькості від диверсантів ДНР.

Трансформатори на півмільярда планують встановити у Веселій Долині під Артемівськом (помічено хрестиком) у безпосередній близькості від диверсантів ДНР.

Сьогодні о 10-й годині в офісі Донбаської електроенергетичної системи ДП «НЕК «Укренерго» в Артемівську Донецької області має розпочатись розкриття пропозицій по тендеру на постачання трансформаторів на очікувану суму 502 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Два автотрансформатори АОДЦТН-471000/750/500/15,75-У1 та три шунтуючі реактори мають бути встановлені на підстанції 750 кВ «Донбаська» у селі Весела Долина.

Село знаходиться у смузі безпеки поряд з лінією розмежування між Україною та окупованою частиною Донбасу. У червні там відбулось бойове зіткнення українських військ з диверсійно-розвідувальною групою терористів ДНР.

Цей тендер мав відбутись ще в червні разом з низкою торгів інших регіональних підрозділів «Укренерго» на постачання трансформаторів на очікувану суму близько 2 млрд грн. На усіх торгах окрім донецького тендеру встигли провести розкриття пропозицій і з’ясувалось, що заявки подали лише завод «Запоріжтрансформатор» російського бізнесмена Костянтина Григоришина та російський «Уралэлектротяжмаш». Перемогу на усіх тендерах мав би отримати єдиний український виробник таких трансформаторів. Однак у цей час з’ясувалось, що «Запоріжтрансформатор» потрапив у «чорний список» Антимонопольного комітету за розіграш тендерів 2011-2013 років. Відтак завод міг мати проблеми з легітимністю нових тендерів.

Також тільки 14 липня Нацкомісія по електроенергетиці затвердила інвестпрограму «Укренерго», збільшену на 2,1 млрд грн. для закупівлі трансформаторів.

Відтак сьогоднішній тендер у Артемівську відкриває нову серію трансформаторних торгів «Укренерго».

На початок серпня вже призначено нові тендери Південно-Західної електроенергетичної системи ДП «НЕК «Укренерго». При цьому очікувана вартість закупівлі трансформаторів АТДТН-200000/330/110-У1 по $26 тис за мВА (показник питомої ціни) є значно вищою від ринкової. Наприклад, у вересні 2014 року «Запоріжтрансформатор» поставив білоруському «Мінскенерго» такий самий трансформатор (у розпорядженні «Наших Грошей» є дані про номер заводського замовлення) за 26,31 млн грн., що з урахуванням тодішнього курсу 12,8 грн./долар дає питому вартість трансформатора $10,3 тис за мВА.

Нагадаємо, у грудні новим керівником ДП «НЕК «Укренерго» став Юрій Касіч, який до того працював у енергокомпаніях Костянтина Григоришина.