Біглий Захарченко з родиною відмив десятки мільйонів через фіктивні компанії
15.07.2015   //  
нехаев

Зять Захарченка має власний сайт nekhaiev.ru, на якому розповідає який він досвідчений юрист.

Родина екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка отримувала доходи від підприємств з ознаками фіктивності. Про це свідчить ухвала Печерського районну суду від 9 червня.

Встановлено, що Віталій Захарченко, його дружина Людмила, донька Вікторія Нехаєва і зять Ілля Нехаєв отримували значні доходи від ряду підприємств, які були зареєстровані в м. Одесі та припинили свою діяльність у 2012 році.

Зокрема, за даними Держфінмоніторнингу, донька і зять Захарченка у 2010-2011 рр. отримали 81,23 млн грн. доходу від одеського ТОВ «БФ «Укрбуд», яке у 2013 році визнане банкрутом. У 2010-2011 рр. власником фірми був Сергій Лисенко, а у 2012-2013 – Світлана Кінберг, обоє жителі Луганської області.

Основний вид діяльності «БФ «Укрбуд» – будівництво житлових і нежитлових будівель. Водночас слідчий відзначає, що задекларовані валові доходи «БФ «Укрбуд» за 2010-2011 роки значно нижчі за дохід, виплачений доньці та зятю Захарченка, тому цей прибуток має сумнівний характер.

Крім того, У 2011 році Віталій Захарченко отримав 1,20 млн грн. авторської винагороди, про що вказано в його податковій декларації. За даними Державної фіскальної служби, гроші надійшли від ТОВ «Рекламна агенція «Жорсонк». Слідством з’ясовано, що «Жорсонк» створено не з метою здійснення господарської діяльності і виплату 1,20 млн грн. Віталію Захарченку здійснено не за фактично виконану ним роботу, а з метою прикриття незаконності джерел походження доходів.

Як свідчить інша ухвала Печерського райсуду, у 2011-2012 рр. «Жорсонк» також придбало на 70,36 млн грн. цінних паперів. Операції по придбанню цінних паперів «Жорсонк» проводив за посередництва ТОВ «Фондова система «Глобал Інвестмент», якій також перераховував усі гроші за придбані цінні папери на рахунок у ПАТ «Банк ринкові технології».

Разом з тим, відповідно до звіту ліквідатора, у 2013 році у ході банкрутства в компанії «Жорсонк» не виявлено жодного майна, активів, в тому числі цінних паперів.

Засновником, директором і бухгалтером компанії «Жорсонк» значився Андрій Шкурат, зареєстрований у м.Суми. Допитаний в якості свідка, Шкурат повідомив, що до реєстрації фірми відношення не мав, ніколи не думав займатись господарською діяльністю, оскільки обрав професію військового, будь-яких документів фінансово-господарського характеру від імені «Жорсонк» не готував та не підписував. Водночас Шкурат пояснив що влітку 2011 року на прохання свого товариша у приміщенні ПАТ «Банк ринкові технології» (сьогодні перейменований у «Смартбанк») підписав документи, що мали для нього невідоме походження та призначення.

У 2010-2011 рр. «Фондова система «Глобал Інвестмент» була записана на В’ячеслава Мирогородського з смт Ізварине Луганської області. Цей же Мирогородський має 7% у «Інвестиційно-Трастовий Банк», який пов’язують з оточенням Захарченка.

Суд надав слідчому тимчасовий доступ до матеріалів справ по банкрутству вищезгаданих компаній, оригіналів договорів та інформації про рух грошових коштів по банківських рахунках.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти Віталія Захарченка за підозрою у незаконному збагаченні та відмиванні доходів в особливо великих розмірах. Після Євромайдану колишній міністр МВС Захарченко перебуває у розшуку Служби безпеки України.