Прокуратура програла Азарову та компанії 12 гектарів в Кончі-Заспі
14.07.2015   //  

Суд залишив колективу забудовників «Південний» 12 гектарів землі на 21-му км Столичного шосе в урочищі Конча-Заспа. Про це свідчить постанова Київського апеляційного госпсуду від 9 червня.

Йдеться про ділянку на березі озера Конча, у тому числі 11,21 га раніше були землями рекреаційного призначення, 0,77 га – землями міської забудови. На початку 2000-х на цій ділянці знаходились 39 літніх дерев’яних будиночків бази відпочинку «Конча Заспа» Державного управління справами. У 2001 році ДУС дало дозвіл на забудову цієї ділянки «Південому», який викупив будиночки на цій території.

Щодо землі, то ДУС не оформило право користування нею. Відтак за зверненням «Південного» Київрада відвела йому в оренду на 25 років дану ділянку під малоповерхову забудову. Також рішенням Київради змінено категорію земель з рекреаційного призначення і міської забудови на категорію земель житлової та громадської забудови.

Прокуратура стверджує, що ділянка вилучена з користування Клінічного санаторію «Конча-Заспа» без його згоди. При цьому прокурор посилався на рішення Київради 1965 року про закріплення за санаторієм 65 га по столичному шосе і викопіювання генерального плану міста.

Однак на суді встановлено, що право санаторію на користування землею ніяк не посвідчене – немає ані договору оренди, ані держакту на право постійного користування. Суд відкинув доводи прокурора, що переведення рекреаційних земель до запасу житлової та громадської забудови мало погоджуватись з Кабінетом міністрів, оскільки спірна ділянка є комунальною власністю м. Києва. Тому Київрада при відведенні землі не порушила нічиїх майнових прав і діяла в межах своїх повноважень.

Таким чином, апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції від березня цього року. Нагадаємо, що прокуратура почала судитися щодо землі колективу забудовників «Південний» з літа 2014 р. Наразі прокуратура програє справу вже по другому колу. Чи буде прокуратура подавати касаційну скаргу до Вищого госпсуду поки невідомо.

Засновниками колективу забудовників «Південний» Харківського району міста Києва є 51 особа. Це, зокрема, син екс-прем’єра Олексій Азаров, екс-міністр фінансів (2010-2012) Федір Ярошенко, колишній народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх і його брат Василь Смітюх, який зараз працює начальником відділу забезпечення участі прокурорів в адміністративному судочинстві прокуратури Києва, а також – екс-нардеп (1990-1994) Костянтин Продан і його син Олександр Продан, племінниці Сергія Тарути Ірина та Ганна, екс-нардеп від Народної партії (2002-2006) Валентин Вікторович Савицький і його син Валентин та інші.

Ще у 2004 році деякі члени «Південного», в тому числі Олексій Азаров, зуміли приватизувати по 0,1 га цієї землі для будівництва та експлуатації житлових будинків. Відомо, на території «Південного» знаходиться маєток екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова.