Суд виправдав партнера Палатного по афері з кредитом «Родовід Банку» на $5 мільйонів
08.07.2015   //  

Подільський районний суд м.Києва виправдав Андрія Задорожного, якого звинувачували у заволодінні 38,24 млн грн. «Родовід Банку» через шахрайство. Про це свідчить вирок суду від 19 червня.

У 2007 році Андрій Задорожний отримав у «Родовід Банку» кредит у розмірі $5,03 млн на 36 місяців під 14% річних на споживчі цілі. Заставою по кредиту стало приміщення ресторану «Дежавю» на вул. Б.Хмельницького,30 у Києві. Власником будинку було ТОВ «Театраль» з мережі ресторанів «Козирна карта».

У 2009 році банк перерахував заборгованість у гривні і вона склала 38,24 млн грн., а також змінив заставу по кредиту – приміщення ресторану замінили на земельну ділянку 20,18 га в Обухівському районі Київської області.

У кінці 2009 року Задорожний звернувся до банку з заявою про погашення заборгованості за рахунок цієї землі. Згодом виявилося, що такої земельної ділянки ніколи не існувало і документи на неї були підроблені.

На суді Задорожний повідомив, що брав гроші на розвиток бізнесу і заплатив по кредитному договору $2 млн. Але через світову фінансову кризу опинився у скрутному становищі і пропонував реструктуризувати кредит. Але «Родовід Банк», маючи тимчасову адміністрацію, не міг цього зробити. Водночас представники банку самі запропонували замінити предмет іпотеки на земельну ділянку, яку продавали треті особи. За це Задорожний мав виплатити у 2012 році власникам землі кошти, які він винен банку. Це його влаштовувало, бо кошти треба було повертати з відстрочкою і без нарахування відсотків. Перевіркою земельної ділянки він не займався, оскільки це була ініціатива банку, і він був упевнений, що банк усе перевірив.

Свідки у справі, колишні топ-менеджери банку повідомили, що зацікавленість щодо заміни раніше оформленого майна на ці земельні ділянки по кредитах банку виявляв Олександр Шепелєв, тодішній народний депутат від БЮТ, призначений «смотрящим» за «Родовід Банком» від Юлії Тимошенко.

Суд вирішив, що умисел Задорожного щодо заволодіння кредитними коштами «Родовід Банку» не доведений. З’ясовано, що Задорожний отримав кредит на законних підставах, надавши достовірні документи. Був забезпеченою людиною і не відчужував інші свої активи, які могли бути стягнуті банком в разі неповернення кредиту.

Суд визнав Андрія Задорожного невинуватим, а також зняв арешт з майна 36 пов’язаних із ним компаній.

До 2012 року співвласником ресторану «Дежавю» через ТОВ «Театраль» був Артур Палатний, нинішній народний депутат від Блоку Петра Порошенка та друг мера Києва Віталія Кличка.

Сьогодні фірмою «Театраль» володіють батьки нардепа – Леонід та Лідія Палатні, а також Оксана Кім, Валеріан Кім, Галина Шибря, Кирилл Шибря, Валерій Йолкін, Олег Попов, Олена Предко і белізький офшор «Морено Лімітед». Задорожний особисто значився у засновниках «Театраль» до початку 2000-х.

Власником «Родовід Банку» з 2009 року є держава.