Фірма менеджерки «Рошену» зі статутником 150 гривень закопає чверть мільярда у причал Одеського порту
03.07.2015   //  

Адміністрація Одеського морського порту 25 червня уклала угоду з ТОВ «Лігос УА» на завершення будівництва об’єкту «Причал №1-з для генеральних вантажів на Андросівському молу зі сполученнями». Вартість угоди складає 252,80 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Загальна тривалість будівництва – не більше 240 календарних днів. Йдеться про роботи на пускових комплексах 3А, 3Б і 4, які мають виконуватись одночасно.

На пусковому комплексі 3А передбачено будівництво причального фронту ділянки причалу №1- з конструкції типу «больверк» і «естакада» довжиною 162,67 п.м. На пусковому комплексі 3Б – будівництво причального фронту ділянки причалу №1-з естакадної конструкції довжиною 91,354 п.м., підпричального укосу, сполучення причалу №1-з з Потаповським молом довжиною 68,1 п.м. На пусковому комплексі 4 – будівництво тилу причалу №1-з у складі тилової анкерної стінки зі шпунта.

Компанія «Лігос УА» створена у березні 2013 року зі статутним капіталом 150 гривень. На сайті «Лігос» сказано, що це група компаній, яких саме не уточнюється. Повідомляється, що «Лігос» працює з 2005 року і має крім українського представництва також офіси в Новосибірську і Лондоні. Також є інформація про реалізовані проекти – берегоукріплення бази відпочинку «Азов’я» (ММК ім.Ілліча, Маріуполь), днопоглиблення Керченського морського торгового порту, водолазне обстеження причалів Маріупольського торгового порту, реконструкція і будівництво багатоквартирних житлових будинків в Маріуполі, будівництво доріг на території промислових підприємств.

Єдиним конкурентом на торгах було одеське ТОВ «ГТ Проект-Україна», де засновниками є одесит Олександр Зінов’єв, естонець Віктор Буровенко, європейське комерційне товариство «ГТ Корпорейшн СЕ», росіянин Ігор Алєксєєв, президент міжнародної корпорації GT.

Засновниками «Лігос УА» значаться маріупольці – Дмитро Вєвєенко, Людмила Гамольська і В’ячеслав Миць.

Вєвєнко відомий як начальник ремонтно-будівельного управління ПАТ «Азовмаш». У 2010 році Вєвєнко балотувався по мажоритарці до Маріупольської міськради, але не пройшов. «Азовмаш» належить структурам екс-нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка та нащадкам покійного директора заводу Олександра Савчука.

Ще одна співвласниця «Лігос УА» Людмила Гамольська нещодавно розмістила своє резюме на сайті пошуку роботи. Чим займалася у 2013-2014 рр. у резюме не вказано. У 2004-2012 рр. Гамольська була начальником виробництва на маріупольській кондитерській фабриці «Рошен» теперішнього президента Петра Порошенка, яку було ліквідовано цього року. До «Рошену» Гамольска працювала економістом у ПАТ «Азовзагальмаш» Олександра Савчука.

Хто виконував роботи по інших пускових комплексах невідомо.

За даними ВДЗ, у вересні і березні цього року були оголошені два тендери на комплекси 3А,ЗБ, 4, 2А і 2Бах. Однак вони були відмінені. По першому тендері через неможливість усунення порушень законодавства, яких саме не уточнюється. Тоді замовник отримав пропозиції від 5 учасників. Інформації про відхилення немає. Вдруге у кінці березні цього року замовник відмінив торги через відсутність потреби в закупівлі. Розкриття пропозицій не відбулося. Але вже 2 квітня було оголошено третій тендер тільки на пускові комплекси 3А,ЗБ, 4.