Інститут землеустрою змушують доплатити 12 мільйонів найнятому без тендеру субпідряднику
29.06.2015   //  

Суд зобов’язав ДП «Дніпропетровський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» заплатити 11,77 млн грн. ТОВ «Дніпр обл зем агенція». Про це свідчить постанова Дніпропетровського апеляційноного господарського суду від 11 червня.

У 2013 році Інститут землеустрою виграв тендери 12 районних управлінь Держземагентства на проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності. За даними «Вісника держзакупівель», сума підписаних договорів склала 37,07 млн грн.

Для виконання робіт в 11 районах інститут найняв субпідрядника – ТОВ «Дніпр обл зем агенція».

Згодом сторони підписали акти виконання робіт за період жовтень-листопад на суму 13,35 млн грн. Однак сплачено субпідряднику було тільки 3,50 млн грн. Тому фірма звернулась до суду про стягнення 9,85 млн грн. боргу, 1,65 млн грн. інфляційних втрат і 0,27 млн грн. як 3% річних. Суд визнав вимоги обґрунтованими і погодився стягнути кошти.

Дніпропетровський інститут землеустрою подавав зустрічний позов про визнання договору недійсним. Інститут повідомив, що залучення субпідрядників не було погоджено з районними управліннями Держземагентства. Також до матеріалів справи подано акт ревізії Держфінінспеції, в якому сказано, що договір фактично не виконувався і Інституту завдано збитків на 3,50 млн грн., які сплачено безпідставно по актах, підписаних екс-керівником держпідприємства Іриною Мірошниченко.

Однак на суді ТОВ «Дніпр обл зем агенція» це спростувала і представила листування Інституту землеустрою і районних управлінь, що свідчать про отримання такої згоди на залучення субпідрядника. А про виконання договору свідчать акти прийому-передачі робіт, підписані сторонами.

Суд визнав акт ревізії Держфінінспеції неналежним доказом, оскільки зафіксовані там обставини ще потребують доведення.

Інститут землеустрою оскаржував рішення першої інстанції, але безуспішно. На апеляції Інститут повідомив, що субпідрядника було залучено з порушенням договорів з районними управліннями Держземагентства. За цими договорами, для вибору субпідрядника мали оголошуватись відкриті тендери. Це підтверджується інформацією з Віснику держзакупівель. У проекті договору сказано, що після отримання письмової згоди на залучення субпідрядника Інститут мав оголосити державну закупівлю і включити представників райуправління у тендерний комітет.

Однак суд вирішив, що Інститут не довів необхідність укладення договору в порядку проведення тендеру, не довів, що саме за державні кошти проведена часткова оплата робіт.

Фірму «Дніпр обл зем агенція» створено у 2013 році. Директором і засновником є Книш Сергій Юрійович. Його батько Юрій Книш відомий як співвласник ТОВ «Акрополь», основний вид діяльності якого вирощування зернових, бобових і олійних культур. Його партнером по цій фірмі є Олександр Рєзнік, депутат Дніпропетровської міськради, обраний від Партії регіонів, а тепер позафракційний, раніше очолював «Дніпропетровське автотранспортне підприємство 11231».