Суд дозволив ресторану «Сад» бути у Будинку письменників ще 2 роки по договору з Яворівським
24.06.2015   //  

Банкова-КартаСуд відмовив у позові Національної спілки письменників про звільнення ТОВ «Банкова 2» земельної ділянки на вул.Банкова, 2. Про це йдеться у рішенні Господарського суду м.Києва від 11 червня.

У 2010 році Національна спілка письменників передала в оренду ТОВ «Банкова 2» частину свого приміщення площею 390 кв.м на вул.Банкова,2. Тоді ж було підписано договір про спільну діяльність з реконструкції приміщення. ТОВ «Банкова 2» виступало як інвестор і за договором отримувало у власність 50% реконструйованих приміщень, площа яких завдяки прибудові збільшувалась до 537 кв.м. Проектом реконструкції передбачалося пристосування частини приміщень і літнього майданчика для влаштування кафе на 50 місць.

Договір було укладено, коли НСПУ очолював народний депутат від «Батьківщини» Володимир Яворівський.

Наприкінці 2011 року спілку очолив Віктор Баранов. І у 2012 році за нового керівництва НСПУ стала ухилятися від підписання актів робіт і поділу об’єкта.

У 2013 році ТОВ «Банкова 2» почало судитися про визнання права спільної власності приміщеннями площею 537 кв.м. Спілка письменників подала заперечила вимоги і подала зустрічний позов. НСПУ стверджувала, що такий проект реконструкції нею не погоджувався, що приватна фірма робота вела самовільно і вимагала знести прибудову і літній майданчик зі своєї території.

У червні цього року суд відмовився визнати право спільної власності ТОВ «Банкова 2», оскільки інвестор не довів, що погодив проект реконструкції з замовником. Водночас суд відмовив Спілці письменників у позові про знесення прибудови під кафе.

Суд виходив з того, що станом на сьогодні договір оренди ТОВ «Банкова 2» приміщень НСПУ під ресторанний комплекс є чинним і діє до кінця 2017 року. Суд дійшов висновку, що наявність прибудови і літнього майданчика під кафе не суперечить меті найму приміщення.

Також Спілка письменників подавала окремий позов про визнання недійсним договору про спільну діяльність з реконструкції приміщень, але минулого літа цю справу програла.

Спірні приміщення є частиною Будинку письменників, пам’ятки архітектури місцевого значення, що має загальну площу 1931,10 кв.м. Відомо, що проект реставрації ТОВ «Банкова 2» був погоджений з Міністерством культури, але не мав погодження органу охорони культурної спадщини. Однак Київський апеляційний госпсуд вирішив, що у випадку реконструкції погодження не потрібне. Таке погодження є необхідним лише у випадку здійснення консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту об’єкта. Договором передбачено тільки погодження охорони культурної спадщини щодо передачі в майбутньому інвестору частини будівлі.

Попри судові провадження у червні минулого року ТОВ «Банкова 2» зуміло продати частку приміщень на Банковій ТОВ «Вок орієнтал» Маргарити Газіної. Фірма була створена за два дні до контракту. У зв’язку з цим суд наклав на приміщення арешт і заборонив подальше відчуження майна.

ТОВ «Банкова 2» належить офшору «Оранжері Холдінгс С.А.» з Люксембурга, кінцевий бенефіціар невідомий. У 2010 році фірму очолювала Тетяна Бердник (дівоче прізвище Шкурченко), яка у 2007-2008 рр. була співвласницею ТОВ «Модельна Агенція «Пьюр». Її партнером по цьому агентству був Преватт-Міллер Джеймс Кибве з Лондона, який володіє компанією і понині. Після виходу Бердник зі складу засновників компанію перейменували у ТОВ «Даханавар».

У 2011-2012 рр. ТОВ «Банкова 2» очолювала Марія Чумаченко, яка пізніше взяла прізвище чоловіка – Жуковська. Сьогодні директором є Євген Шредер.

Попри те, що реконструкцію закінчили тільки в 2012 році ресторан «Сад» на території Будинку письменників відкрили ще у вересні 2010 року. Перший рік ним управляв відомий ресторатор та телеведучий Арам Мнацаканов. Судячи зі сторінки ресторану у Фейсбук, ресторан активно функціонував до осені 2013 року.