Міськрада Харкова безкоштовно віддала оточенню члена виконкому ще 10 гектарів землі по перевіреній схемі
24.06.2015   //  

Депутати Харківської міськради безкоштовно віддали земельну ділянку площею 10,68 га обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельному кооперативу «Меридіан плюс».

Таке рішення вони ухвалили 24 червня, передає місцевий кореспондент «Наших грошей».

Земельна ділянка знаходиться в Харкові за адресою вулиця Гвардійців – вулиця Широнінців, ріг вулиці Дружби Народів. Планується, що тут буде проведено демонтаж існуючих будівель та побудовано новий житловий комплекс. Будівництво повинно бути виконано до кінця 2017 року.

ОК «ЖБК «Меридіан плюс» було створено 3 лютого 2015 року, менш ніж за місяць до сесії, коли депутати надали кооперативу дозвіл на виготовлення документів з землеустрою.

ОК «ЖБК «Меридіан плюс» записано на Тетяну Іванову, Оксану Гетта, Тетяну Кравченко, Світлану Носенко та Сергія Сміяна.

Директором кооперативу є Олег Полтавський, відомий як головний юрисконсульт ВАТ «Житлобуд-2». Телефон, який вказано, як контактний, у кооперативу, також належить «Житлобуду-2».

Засновниками «Житлобуду-2» є член Харківського виконкому Юрій Кроленко та депутат міської ради Олександр Конюхов.

Нагадаємо, що Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі. А ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

Останнім часом, прокуратура активно оспорює рішення Харківської міськради щодо передачі безкоштовно ділянок обслуговуючим кооперативам.

В прокуратурі Харківської області заявили, що станом на квітень за схожою схемою обслуговуючим кооперативам в Харкові було відведено 900 га землі на 4,3 млрд грн.