Коштовні годувальники херсонських школярів втратили підряд через відсутність санітарної справки
21.06.2015   //  

Суд визнав недійсними договори управління освіти Херсонської міської ради з ТОВ «Світ школяра 2010» на послуги з харчування херсонських школярів на загальну суму 5,93 млн грн.

Таке рішення прийняв господарський суд Херсонської області 26 травня 2015 року.

В ході судового слухання стало відомо, що в жовтні 2014 року управління освіти Херсонської міської провело відкриті торги щодо організації харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів. До торгів були допущені три учасника: ТОВ «Сервіс Гранд», ТОВ «Світ школяра» та ФОП Дидін Володимир Євгенович. Пізніше конкурси на частину лотів, де переміг ФОП, було скасовано.

В листопаді 2014 року договори на суму 13,23 млн грн. були укладені з ТОВ «Сервіс гранд» і на 5,93 млн з ТОВ «Світ школяра 2010 року». Ці фірми зобов’язалися надати послуги з харчування учнів протягом 2015 року.

Але на початку 2015 року прокуратура звернулася до суду з вимогою визнати недійсними 13 договорів, які управління Херсонської міськради уклало з ТОВ «Сервіс гранд». Крім того, прокуратура просила визнати недійсним протокол оцінки по лотам, які виграла фірма.

Прокуратура в своєму позові вказала, що у переліку документів ТОВ «Світ школяра 2010» відсутня довідка про санітарний стан складу зберігання продуктів. Саме цей аргумент прийняв до уваги суд і скасував договори освітян з фірмою. Прокуратура також вказувала на високий ризик невиконання зобов’язань ТОВ «Світ школяра 2010», так як вартість заказу в 10 разів перевищувала активи підприємства. Але суд не знайшов закону, який би визначав критерії платоспроможності учасника торгів.

Фірма «Світ школяра 2010» створена у червні 2014 року і належить Сергію Колодченко, Ользі Борисенко та Ользі Тонкошкуровій. Вони також є власниками ТОВ «Світ школяра».

В січні 2015 року прокуратура Херсону заявила про відкриття кримінального провадження за фактом придбання харчів для шкіл за завищеними цінами. У повідомленні вказувалося, що сума збитків від такої оборудки перевищила 5,5 млн грн. Тобто, сума збитків була майже ідентичною сумі замовлень у ТОВ «Світ школяра».