Прокуратура не змогла повернути пляж у Конча-Заспі, шматком якого заволодів «свободівець»
17.06.2015   //  

Суд не задовольнив позов прокуратури щодо витребування з приватної власності 2,63 га землі в Кончі-Заспі. Про це свідчить рішення Обухівського райсуду Київської області.

З 2002 року ця земля перебувала в оренді ДП Клінічний санаторій «Жовтень» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». Але в 2010 році за заявою санаторію до договору оренди внесено зміни – вилучено 4,4 га та зараховано до земель Козинської селищної ради.

Далі 1,6 га відвели в постійне користування Київській Митрополії Української Православної Церкви для будівництва заміської резиденції Предстоятеля Української православної церкви.

Решту 2,63 га передано у власність 22 громадянам. Після того ділянки перепродувались.

Жовтень-Схема

Прокурор подав позов про витребування землі у власників, оскільки ділянки розташовані у 100-метровій прибережній захисній смузі річки Дніпро.

Однак представник селищної ради повідомив, що ділянки знаходяться на березі водоскидного каналу, який з’єднаний з Канівським водосховищем річки Дніпро, а тому прибережна смуга там складає тільки 25 метрів.

Суд вирішив, що прокуратура не довела, що спірні ділянки входять до прибережної захисної смуги і в позові відмовив.

Судячи зі старих картосхем санаторію «Жовтень», під резиденцію Предстоятеля Української православної церкви віддали лікувальний пляж. За даними супутникової карти, земля вільна від забудови. Проте, як повідомляє блогер, після передачі пляжу церкві його відгородили від місцевих жителів 2,5-метровим парканом. У власність громадян відійшли ділянки, де знаходилось службове приміщення пляжу, рятувальна станція, причал. Після відмови від цієї землі санаторій «Жовтень» фактично втратив вихід до води (див. карту).

За даними реєстру майнових прав, вдалося знайти інформацію про власників 7 ділянок. Більшість отримали свою землю по договорах дарування протягом минулого року.

З них 0,12 га записано на Марину Татарчук з Чернівецької області. Землю оформлено по договору дарування у лютому 2014 року.

Також 0,12 га присадибної ділянки має Юрій Дориченко, який минулого року балотувався до Верховної ради від ВО «Свобода» по округу в Донецькій області. Землю отримано по договору дарування у квітні 2014 року.

Перед виборами в біографії Дориченко зазначав, що він є заступником голови якоїсь організації з назвою «Антикорупційного бюро України» (е плутати з Національним антикорупційним бюро України, створеним указом президента в квітні цього року).

Сусідні 0,14 га має Марина Лиховид. Ще 0,11 га належить Надії Шек.

Усім трьом Дориченку, Лиховид і Шек землю оформляв навесні 2014 року один нотаріус – Майданник Ігор Віталійович.

0,11 га володіє Русанова Валентина Петрівна. Свідоцтво про право власності видане в лютому цього року. В Україні є кілька осіб з таким ПІБ, одна із них відома як депутат Дернівської сільради (Київська обл.) від Партії регіонів.

Ще 0,34 га є власністю Ольги Мамакіної, котрій також належить ТОВ «Аптека №1 Трансфарм».