Кличко заплатить мільйон доларів французам Яресько за обслуговування зовнішніх боргів Києва
15.06.2015   //  

Департамент фінансів Київської міської державної адміністрації 8 червня уклав угоду з компанією «Lazard Freres SAS» (Франція) на послуги фінансового консультування вартістю $990 тис. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Послуги пов’язані із здійсненням правочинів за кредитами (позиками), місцевим боргом за місцевими зовнішніми запозиченнями, строк погашення яких настає до 2018 року включно, шляхом обміну (зміни умов діючих позик), випуску та продажу боргових зобов’язань м.Києва в 2015 році.

Однак КМДА не опублікувало жодних даних про розмір запозичень, на обслуговування яких французам дають мільйон доларів. На сайті французької фірми немає згадок про співпрацю з Україною.

«Lazard Freres SAS» обрано виконавцем за переговорною процедурою без жодної конкуренції на виконання Постанови Кабінету міністрів від 25 березня 2015 року № 132 «Деякі питання залучення фінансового і юридичного радників суб’єктами господарювання державного сектору економіки, державними банками та міськими радами».

Цією постановою передбачено, що Київрада, «Укрзалізниця», «Ощадбанк» та «Укрексімбанк» мають залучати компанії «Lazard Freres SAS» або «White&Case LLP» «Великобританія» у разі здійснення якихось дій за запозиченнями, строк погашення яких настає до 2018 року. Оплата послуг зазначених радників здійснюється позичальниками за рахунок власних коштів та бюджету м. Києва.

«Lazard Freres SAS» визначено фінансовим радника Міністерства фінансів та глобальним координатором з проведення консультацій щодо здійснення правочинів з державним боргом розпорядженням Кабміну від 11 лютого 2015 р. № 130-р.

У квітні Кабмін схвалив поданий Міністерством фінансів за пропозицією фінансового радника «Lazard Freres SAS» перелік зовнішніх боргових зобов’язань, щодо яких планується вчинення правочинів стосовно зміни умов запозичень. До цього переліку входять запозичення Київради, здійснені у 2005 і 2011 роках з погашення у 2015 і 2016 роках.

У даний час в обігу перебувають єврооблігації Києва на $250 млн зі строком обігу до 6 листопада 2015 року і на $300 млн зі строком обігу до 11 липня 2016 року.

Цього року місто мало платити майже 11,9 млрд грн зовнішніх запозичень. Але 2 березня Верховна Рада внесла зміни до держбюджету, які дозволили реструктуризувати значну частину столичних боргів.

«Києву вдасться уникнути погашення найбільшого із запланованих на 2015 рік запозичення — 6,7 млрд грн. Також, відповідно до державних бюджетних змін, столиця може відтермінувати сплату 1,915 млрд грн боргу. Субвенцію на покриття цього запозичення планують закласти в держбюджет на 2016 рік»,— пояснював заступник голови бюджетної комісії Київради Олександр Вовченко.