Фірма з оточення Кернеса уникла півмільйонного штрафу за тендерну змову через «співпадіння»
14.06.2015   //  

Харківський апеляційний господарський суд відмінив рішення Антимонопольного комітету про накладення штрафу 0,54 млн грн. на ТОВ «Паркінг+» за змову під час перемоги на тендерах вартістю 81,14 млн грн.

Таке рішення суд прийняв 2 червня.

З матеріалів судової справи відомо, що в травні-червні 2014 року департамент будівництва Харківської міськради провів тендери на капітальний ремонт доріг, в яких прийняли участь п’ять компаній: ТОВ «Паркінг+», КП «Шляхрембуд», ТДВ «Спецбуд-3», ТОВ «Дортехстрой» та ПП «Бриз СПД». За результатами конкурсів «Паркінг+» отримав замовлень на 81,14 млн грн., а КП «Шляхрембуд» – на 153 млн грн.

В грудні 2014 року Антимонопольний комітет оштрафував всіх учасників торгів, окрім ПП «Бриз СПД», за антиконкурентну поведінку. Зокрема «Паркінг+» було оштрафовано на 0,54 млн грн. за погодження пропозицій з «Дортехстрой».

Рішення АМКУ грунтувалося на тому, що довідки, які були потрібні для проведення тендеру, були отримані двома компаніями в один день та за послідовними номерами. Крім того, ряд довідок та витягів для ТОВ «Дортехстрой» та ТОВ «Паркінг+» отримані однією особою, а саме юрисконсультом ТОВ «Паркінг+» Кушнарьовою Аллою Миколаївною.

АМКУ встановив, що фірми узгоджували свої дії як під час підготовки до тендеру шляхом обміну інформації, так і під час участі в ньому. Наприклад, переможці торгів пропонували виконання робіт без авансу, тоді як всі пропозиції інших учасників торгів містили умову авансового платежу 30% від суми замовлення та ін.

Але апеляційний суд вирішив, що АМКУ навів недостатньо аргументів, які б свідчили про змову фірм під час тендеру. Наприклад, представник ТОВ «Дортехстрой» повідомив на судовому засіданні, що за чисельністю робочого персоналу підприємство є досить маленьким, і не має у своєму штаті юрисконсульта. А тому в індивідуальному порядку звернулося до Кушнарьової Алли Миколаївни, для того щоб вона допомогла ТОВ «Дортехстрой» зібрати довідки.

Крім того, суд вказав, що в торгах по деяким лотам брало участь ще ПП «Бриз СПД», якого не було оштрафовано за узгодженість дій. Тож конкуренція мала місце.

А те, що довідки бралися в один день судді пояснили банальним співпадінням. Тому вирішили скасувати рішення Господарського суду Харківської області та територіального відділення Антимонопольного комітету про змову на тендері «Паркінг+» та «Дортехстрой».

ТОВ «Паркінг+» заснував і очолював до січня 2010 р. Володимир Чумаков, який є директором Департаменту будівництва та дорожнього господарства міськради, що організовувало згаданий тендер. Також Чумаков був радником мера Харкова Геннадія Кернеса з питань ЖКГ. Наразі офіційними власниками «Паркінг+» записано Галину Давидову, В’ячеслава Блінкіна та офшор з Віргінських островів «Валдхелм Tрейдінг корп.».

Давидова є партнеркою в декількох підприємствах Андрія Шаптали, з яким вони разом отримували землю по «кооперативній схемі».

Власником ТОВ «Дортехстрой» записаний Арамаіс Саакян.